Oland: Neprihvatljiv Trampov pritisak na EU, mislite na svoju budućnost

"Nema budućnosti sa Trampom ako sve članice EU ne budu zajednički odredile. Mnoge zemlje treba da shvate da je njihova budućnost u Uniji, a ne da zamišljaju ne znam kakve bilateralne odnose sa SAD, iako je normalno da svi mi razgovaramo sa Trampom", kazao je Oland

64 pregleda1 komentar(a)
Federika Mogerini, Fransoa Oland, Foto: Reuters
03.02.2017. 11:58h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da je pritisak američkog predsjednika Donalda Trampa na EU "neprihvatljiv" i pozvao zemlje Unije da "misle na svoju budućnost".

"Neprihvatljivo je da predsjednik SAD (Donald Tramp) svojim izjavama vrši pritisak na EU i određuje šta ona mora, a šta ne smije biti", rekao je Oland uoči samita lidera zemalja EU u glavnom gradu Malte, Valeti

On je upozorio članice Unije iz centralnog dela Evrope da "ne padnu u iskušenje" bilateralnih odnosa sa SAD i da umjesto toga "misle na svoju budućnost unutar EU".

"Nema budućnosti sa Trampom ako sve članice EU ne budu zajednički odredile. Mnoge zemlje treba da shvate da je njihova budućnost u Uniji, a ne da zamišljaju ne znam kakve bilateralne odnose sa SAD, iako je normalno da svi mi razgovaramo sa Trampom", kazao je Oland.

On je dodao da "niko ne zna šta predsjednik SAD zapravo želi, naročito kada je u pitanju NATO".

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je EU da "Trampu pokaže da je jedinstvena".

"Već sam ukazala na to da je sudbina EU u njenim rukama i verujem da što jasnije budemo rekli kako vidimo svoju ulogu u svijetu, to ćemo izgraditi bolje transatlantske odnose", rekla je Merkelova po dolasku na samit u Valeti.