Herceg Novi: Jednoglasno skraćeni odbornički mandati

Odluku o vanrednim izborima donijeće predsjednik države u roku ne kraćem od 60, ni dužem od sto dana

59 pregleda14 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
03.02.2017. 12:37h

Odbornici SO Herceg Novi donijeli su jednoglasnu odluku u skraćenju mandata aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta. Odluku o vanrednim lokalnim izborima u najvćem bokeljskom gradu donijeće predsjednik države u roku ne kraćem od 60 i ne dužem od 100 dana.

Podsjećamo da je 13 odbornika potpisalo Inicijativu za skraćenje mandata SO Herceg Novi koju je 9. januara pokrenula Građanska lista "Izbor“. Prije toga Izbor je raskinuo koaliciju sa DPS sa kojim je prethodne dvije godine vršio vlast u najvećem bokeljskom gradu.

“U politiku smo ušli kao profesionalno ostvareni ljudi želeći da pomognemo ekonomski devastiranom gradu, a za uzvrat smo dobili konstantnu opstrukciju”, obazložio je inicijativu za skraćenje mandata odbornik Izbora Mladen Ivanović .

Odbornik i predsjednik OO DPS Slobodan Radović Krušo smatra da razlozi koje je Izbor naveo nijesu ni “blizu dovoljni” da se koalicija raskine. “Ovakvo postupanje, u kojem se ne drži prethodno data riječ sadržana u koalcionom sporazumu, je više nego nekorektno kako prema gradu, kao i prema nama”, kazao je Radović ističući da je “bilo prostora za dogovor.”

Nezavisni odbornik Obrad Gojković smatra da je vlast na kvalitetniji način mogla konsultovati opoziciju, koja je bila “više nego konstruktivna”.

Izbor je zamjerio DPS-u da je opstruirao njegove planove i projekte, a iz DPS-a su to demantovali, ističući da su se za razliku od njih bavili životom grada.

Tamara Vukašinović, odbornica DPS-a, podsjetila je da je većinu odluka koje je usvajao lokalni parlament predlagala Nataša Aćimović koja je na mjesto predsjednice Opštine došla kao kandidatkinja Izbora.

“Izbor, zbog funkcija koje je imao u izvršnoj vlasti mora ponijeti naveću odgovornost za ono što se dešavalo u gradu”, kazala je Vukašinović. “Pitanje odgovornosti mora se posmatrati personalno, a ne kolektivno, kazao je predsjednik SO Andrija Radman (DPS), uz konstataciju da je “iskustvo sa Izborom bilo bogato”.

Gordana Rajović (DPS) nabrojala je realizovane projekte u gradu, koji su, prema njenim riječima, ostvareni zahvaljujući DPSu, dok lider Izbora Dušan Radović Krušo, tvrdi suprotno, da su realizovani zaslugom Izbora.

“Zbog loše situacije u gradu, trebalo bi apelovati na predsjednika države Filipa Vujanovića da što prije raspiše izbore u Herceg Novom”, poručio je odbornik SDP Dragan Šimrak.

Odluka o skraćenju mandata stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore-opštinski propisi, objašnjeno je na sjednici.

Informacija o nezakonitom razrješenju i postavljanju predsjednika Opštine

Nakon sjednice na kojoj je donesena odluka o skraćenju mandata odbornicima, održana je još jedna vanredna sjednica SO Herceg Novi.

Odbornici su upoznati sa presudom Upravnog suda da je imenovanje Nataše Aćimović (Izbor) na mjestu predsjednice Opštine, prije godinu ipo, bilo nezakonito, kao što je i odluka SO Herceg Novi o razrješenju Nikole Gojkovića (tada člana Izbora) sa te funkcije takođe bila nezakonita. Gojković je nakon odluke Upravnog suda podnio ostavku na mjesto gradonačelnika.

Odbornici Izbora nisu prisusvovali ovoj sjednici , zbog kako su obrazloži, neslaganja sa pravnim stavom Upravnog suda.

Funkciju predsjednika Opštine do izbora obavljaće Dragan Jankovioć dosadašnji potpredsjednik Opštine.