Radunović: Mogu se očekivati promjene u vlasničkoj strukturi Atlas i IBM banke

"U postupku privremene uprave ćemo vidjeti da li će ostati sadašnji vlasnici i da li će oni imati snagu da dokapitalizuju banku u obimu koji zahtijeva Centralna banka (CBCG), ili će se pojaviti neki drugi akcionari", rekao je Radunović na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu za narednu godinu

295 pregleda0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Vlada Crne Gore
07.12.2018. 12:25h

Uvođenje privremene uprave u Atlas i Investicionu banku Montenegro (IBM) neće izazvati posebne promjene na bankarskom tržištu, ali se mogu očekivati promjene njihove vlasničke strukture, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

Centralna banka (CBCG) jutros je donijela rješenja da uvede privremenu upravu u Atlas i IBM banci u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

"U postupku privremene uprave ćemo vidjeti da li će ostati sadašnji vlasnici i da li će oni imati snagu da dokapitalizuju banku u obimu koji zahtijeva Centralna banka (CBCG), ili će se pojaviti neki drugi akcionari", rekao je Radunović na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

On je dodao i da ne misli da će se dogoditi nešto dramatično.

"To je bilo očekivano i nije iznenađenje, jer su CBCG i drugi na bankarskom tržištu to već saopštavali", kazao je Radunović.

CBCG je danas uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banku. Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u te dvije banke.

Iz CBCG su saopštili da su ti rezultati su pokazali da kapital kojim banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja.

"Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, CBCG je u cilju zaštite interesa deponenata i sprječavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave", kazali su iz te monetarne institucije.

Oni su podsjetili da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju vrhovna monetarna institucija preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u tim bankama.