Marković ide u goste Vučiću: "Posjeta Srbiji, logična odluka"

Premijera će pratiti ministri ekonomije i saobraćaja Dragica Sekulić i Osman Nurković i ambasador u Srbiji Branislav Mićunović. Kako saznaju “Vijesti” iz Vladinih i diplomatskih izvora, to će biti prilika da se potpiše nekoliko bilateralnih sporazuma koji se ovih dana usaglašavaju

123 pregleda7 komentar(a)
Duško Marković, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
28.01.2017. 08:01h

Premijer Duško Marković će u petak početi dvodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Još nije poznato da li će se sastati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali su planirani susreti sa crnogorskom dijasporom i premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem.

Premijera će pratiti ministri ekonomije i saobraćaja Dragica Sekulić i Osman Nurković i ambasador u Srbiji Branislav Mićunović. Kako saznaju “Vijesti” iz Vladinih i diplomatskih izvora, to će biti prilika da se potpiše nekoliko bilateralnih sporazuma koji se ovih dana usaglašavaju.

Put u Beograd biće druga zvanična posjeta Markovića inostranstvu, nakon što se prije dva dana sastao sa najvišim zvaničnicima NATO i Evropske unije u Briselu.

Na pitanje zašto je za prvu bilateralnu posjetu odabrana upravo Srbiju, izvor iz Vlade kazao je da je to bila logična odluka.

“Da je prva bilateralna posjeta negdje drugo, mnogi bi pitali 'a zašto ne Srbija'. Crna Gora i Srbija imaju veoma bliske i tradicionalne veze, tako da je potpuno prirodno da prva destinacija bude Beograd”, rekao je za “Vijesti” izvor iz Vlade.

Iako nijednom nije zvanično posjetio Crnu Goru od kako je 2012. izabran za premijera, Vučić gaji veoma bliske veze sa Markovićevim prethodnikom - Milom Đukanovićem.

“Vijesti” saznaju i da je namjera Markovića da, nakon za Vladu najvažnijih adresa u Briselu - EU i NATO, razgovara sa kolegama iz regiona. Dogovaraju se susreti sa predsjednikom Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

“I Evropskoj uniji i Vladi, region je veoma važan”, istakao je izvor “Vijesti”.

Marković je u decembru imao neformalni susret sa premijerom Kosova Isom Mustafom, na njegovu inicijativu. Povod je rješavanje problema oko granice, zato što kosovska opozicija odbija da potpiše sporazum o razgraničenju tvrdeći da je Kosovo oštećeno za 8.200 hektara zemlje.