Mreža žena PzP-a: Neprimjereno ispitivanje žena koje su ostvarile pravo na nadoknadu

Naime, da nije situacija u državi takva kakva jeste, možda bi i imali snage da se nasmijemo. Ali sa obzirom na to da kriminalci šetaju slobodno ulicom, dok policija izvodi javni performans u vidu policijskog časa, majke se ispituju kao da su okoreli kriminalci koji treba da daju izjavu o nekom počinjenom krivičnom djelu

1 komentar(a)
dokaz ispitivanja, Foto: PzP
27.01.2017. 11:46h

Kao da već nije dovoljno ponižavajuće za majke koje su uzele nadoknadu za troje i više djece a koja im po zakonu pripada činjenica da su u više navrata žigosane kao neradnice, uslijedilo je i novo neprijatno iznenađenje, kazala je Iva Pavlović .

"Naime nakon što im je iznos naknade smanjen odlukom Vlade, njih u posljednje vrijeme privode u Centre za socijalni rad i daju im da potpisuju zapisnike i izjave kojima su saglasne ili nisu sa pomenutim smanjenjem. Iako nismo baš najsigurniji čemu ova procedura kada je naknada već smanjena bez ikakvog pitanja, skrećemo pažnju javnosti na ponižavajući i neprimjeren ton ovih službenih dokumenata. Naime, da nije situacija u državi takva kakva jeste, možda bi i imali snage da se nasmijemo. Ali sa obzirom na to da kriminalci šetaju slobodno ulicom, dok policija izvodi javni performans u vidu policijskog časa, majke se ispituju kao da su okoreli kriminalci koji treba da daju izjavu o nekom počinjenom krivičnom djelu", kazala je Pavlović.

Ona je ponovila još jednom, da u situaciji kada država "nema snage i kapaciteta da sprovodi bilo kakvu plansku socijalnu politiku zaštite najranjivijih kategorija, apeluje da prestane sa ovom praksom isleđivanja žena čiji je jedini grijeh što su ostvarile svoje zaknsko pravo".