Lajčak: Zadovoljan sam što je CG zadržala poziciju regionalnog lidera u evropskim integracijama

Darmanović je čestitao Lajčaku na uspješnom predsjedavanju Savjetom Evropske unije i ponovio zahvalnost na snažnoj, dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore

90 pregleda17 komentar(a)
Srđan Darmanović, Miroslav Lajčak, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
26.01.2017. 21:12h

Međusobne odnose Slovačke i Crne Gore karakteriše konstruktivno partnerstvo bez otvorenih pitanja, i postoji potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji, turizmu i enegretici, ocijenjeno je u razgovoru ministara vanjskih poslova dvije države, Miroslava Lajčaka i Srđana Darmanović.

Darmanović je drugog dana zvanične posjete Slovačkoj razgovarao sa Lajčakom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Lajčak je kazao da je zadovoljan što je Crna Gora zadržala poziciju regionalnog lidera u evropskim integracijama i što je, u periodu slovačkog predsjedavanja Unijom, nastavljen napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu kada su otvorena dva pregovaračka poglavlja.

“Takođe, osvrnuo se i na predstojeće punopravno članstvo Crne Gore u NATO, nakon završetka ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u nacionalnim parlamentima zemalja članica, koje će kako je ocijenio dati značajan doprinos regionalnoj stabilnosti”, kaže se u saopštenju.

Darmanović je čestitao Lajčaku na uspješnom predsjedavanju Savjetom Evropske unije i ponovio zahvalnost na snažnoj, dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore.

“Sagovornici su se složili da međusobne odnose Slovačke i Crne Gore karakteriše konstruktivno partnerstvo bez otvorenih pitanja, da je u toku 2016. ostvaren frekventan politički dijalog na ministarskom nivou, kao i da postoji potencijal za unapređenje saradnje u oblastima kao što su ekonomija, turizam, energetika, informacione tehnologije, vodoprivreda”, navodi se u saopštenju.

Razmijenjena su, kako se dodaje, i mišljenja o kretanjima na regionalnom i međunarodnom planu.

Iz Ministarstva su kazali da je Darmanović razgovarao i sa članovima Odbora za vanjske poslove Skupštine Slovačke, na čelu sa predsjednikom Odbora, Františekom Šebejem.

“Tokom razgovora naglašena je važnost jačanja parlamentarnog dijaloga i saradnje kao veoma značajnog segmenta međudržavnih odnosa i najavljen nastavak partnerstva kroz razmjenu iskustava dvije države u integracionim procesima. Posebno je istaknuta proaktivna uloga slovačkog parlamenta u finalizaciji procesa učlanjenja Crne Gore u NATO”, zaključuje se u saopštenju.