Djeca neredovno pohađaju nastavu zbog udaljenosti od škole

Učesnici radionice, njih dvadesetak roditelja, uglavnom su isticali da djeca neredovno pohađaju nastavu zbog udaljenosti naselja u kojima žive od škola

1 komentar(a)
radionica za Rome, Nikšić, Foto: NVO Centar za romske inicijative
26.01.2017. 14:18h

NVO Centar za romske inicijative organizovao je u Nikšiću devetu po redu radionicu za roditelje romske i egipćanske nacionalnosti.

O bitnosti redovnog slanja djece u školu i važnosti obrazovanja, kao i o posledicama neredovnog slanja djece u školu govorili su predstavnik OŠ »Mileva Lajović Lalatović« Željko Drinčić i predstavnik Centra bezbjednosti Nikšić, inspektor Slavko Milić. Kao nezaobilazna tema, o kojoj je takođe govoreno na radionice, je bila i dječiji ugovoreni brakovi.

Učesnici radionice, njih dvadesetak roditelja, uglavnom su isticali da djeca neredovno pohađaju nastavu zbog udaljenosti naselja u kojima žive od škola. Kroz radionicu su se prisutni dotakli i teme.

„Zahvaljujući ovom radu prošle godine nijesmo imali ni jedno dijete koje je odustalo od osnovnog obrazovanja. To je za nas najbitnije jer želimo da sva djeca budu u Školi”, kazala je Fatima Naza, članica Centra za romske inicijative.

Nakon radionice prisutnim roditeljima je podijeljena obuća za njihovu djecu, a ostali roditelji će istu preuzetiu kancelarijama Centra za romske inicijative. Obuća je obezbijeđena za 183. djece romske i egipćanske populacije, učenike od I do IX razreda osnovnih škola »Mileva Lajović Lalatović« i »Olga Golović«, koja redovno pohađaju nastavu.

Pomenuta radionica i obezbijeđena obuća su dio projekta “Pružanjem socijalnih usluga do redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja” , koji je finansijski podržan od strane Romskog edukacionog fonda (REF), a koji se završava u aprilu ove godine. Iz Centra za romske inicijative se nadaju da će isti biti nastavljen jer je dao dobre rezultate.