Oficiri NATO u virtuelnim manevrima protjeruju Rusiju sa Baltika

"U igricama se ne dešava sve kako bismo mi htjeli i one nam dozvoljavaju da učimo. Simulacije i manevri su dva potpuno drugačija oruđa ali jednako važna. Simulacija je izazov za mozak, manevri za tijelo", kazao je general Bridlav.

53 pregleda4 komentar(a)
virtuelna vježba NATO Poljska, Foto: Screenshot (YouTube)
25.01.2017. 09:42h

Narodni fudbalski stadion u Varšavi se ovih dana pretvorio u "bojno polje", doduše kompjutersko, gdje oficiri NATO u do sada najvećim virtualnim vojnim manevrima u Poljskoj, preko kompjuterskih simulacija uvježbavaju kako da sa Baltika protjeraju crvenu prijetnju sa istoka, Rusiju.

"Počinje političkom prijetnjom koja se pretvara u vojne operacije i na to reaguju timovi - četiri poljska pod zajedničkom komandom, tim NATO, tim NATO snaga za brze intervencije, švedski tim i američki tim. Protivnika smo nazvali "crveni tim". Mislim da svako može lako da shvati ko je taj agresor", rekao je u ime organizatora poljskoj televiziji TVN24 Zbignjev Pisarski iz Fondacije Kažmiježa Pulaskog.

Bivši komandant kopnenih snaga NATO u Evropi, general Filip Bridlav objasnio je da su "ovakvi virtualni manevri jednako važni kao i pravi vojni na terenu", jer otkrivaju greške i eventualno loše planiranje.

"U igricama se ne dešava sve kako bismo mi htjeli i one nam dozvoljavaju da učimo. Simulacije i manevri su dva potpuno drugačija oruđa ali jednako važna. Simulacija je izazov za mozak, manevri za tijelo. Vojne kompjuterske igre su vrlo važne u svjetlu sadašnje situacije u svijetu. Drago mi je što su se i Poljaci uključili. Moramo da se testiramo, moramo da naučimo da budemo poraženi tokom simulacije, kako kasnije ne bismo bili poraženi na terenu - kada nam je potrebna pobjeda", kazao je general Bridlav.