Rekorder - Runi sačuvao Junajted na "Britaniji" i ušao u istoriju

Fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 94. minutu, Runi donio bod Junajtedu u Stouku i 250. golom u crvenom dresu postao najbolji strijelac kluba u istoriji

0 komentar(a)
Runi, Foto: Reuters
21.01.2017. 17:12h

Runi je najbolji strijelac u istoriji Mančester junajteda - fantastičnim golom u četvrtom minutu sudijske nadoknade, kapiten reprezentacije Engleske preskočio je Bobija Čarltona na vječnoj listi najvećih golgetera kluba (250. gol u crvenom dresu) i donio svom timu bod na gostovanju Stouku na stadionu "Britanija".

"Svaka čast - kakav fudbaler", čestitao je Runiji Alan Širer, legendarni engleski napadač.

Kakav je trenutak Runi "izabrao" za rekord, i kakav je gol dao - namjestio je loptu na 20 metara iskosa sa lijeve strane i pogodio suprotne rašlje, spriječivši prvi poraz svog tima od oktobra prošle godine.

Le but d'anthologie inscrit par Wayne Rooney ! by denysenathan

"Ovo nije nešto što sam očekivao kada sam prije 13 godina stigao u Junajted, ali je svakako ogromna čast. Bilo je teško - posljednji minuti, negativan rezultat, ali smo uspjeli. Možda bod ne izgleda veliki, ali može da bude vitalan na kraju sezone", kazao je Runi.

Junajted je nastavio seriju bez poraza, koja sada iznosi 13 mečeva u svim takmičenjima, ali je propustio dobru priliku da se vrati u vrh tabele, da iskoristi poraz Liverpula i remi u derbiju između Sitija i Totenhema.

Murinjova ekipa je na "Britaniji" umalo sama sebe dobila - Mata je u 14. minutu postigao autogol i rezultat 1:0 bio je aktivan do posljednjih sekundi, uprkos totalnoj dominaciji "đavola" i nekoliko ogromnih šansi.

"Nevjerovatno šta smo promašivali - pogodili smo prečku, njihov golman je imao nekoliko nevjerovatnih odbrana. Na kraju, još jedan remi u utakmici u kojom smo žestoko napadali, zaslužili da osvojimo tri boda", kazao je Murinjo.

O Runijevom rekordu, kratko je prokomentarisao:

"On je najbolji strijelac najvećeg kluba u Engleskoj i jednog od najvećih na svijetu. Runi je sada i zvanično legenda Mančester junajteda".

Vest Hemu je krenulo otkada je Dimitri Paje digao bunt i tražio da bude prodat - bez najboljeg fudbalera, ekipa Slavena Bilića vezala je drugu pobjedu i prvi put ove sezone stigla do gornje polovine tabele, pa makar to bilo i 10. mjesto.

Midlsbrou je na "Riversajdu" presudio dvostruki strijelac Endi Kerol.

Liverpul se okliznuo kod kuće protiv Svonsija (2:3) i propustio priliku da izbije samostalno na drugo mjesto u isčekivanju večerašnjeg derbija između Mančester sitija i Totenhema koji ostaje na diobi drugog mjesta.

Na Enfildu se sve dogodilo u nastavku (u prvom je vrijedna pomena bila samo stativa Kerola za domaće), Ljorente je za četiri minuta postigao dva gola i doveo Svonsi u vođstvo sa 2:0 u 52. minutu.

Odgovorio je istom mjerom Roberto Firmino, koji je pogodio u 55. i 69. minutu i poravnao rezultat za Liverpul.

Pobjedu gostima donio je Islanđanin Gulfi Sigurdson u 74. minutu.

Do kraja meča su napadali domaći, imali više šansi, Lalana je pogodio prečku, ali se rezultat nije mijenjao.

Do ovog meča "fenjeraš" Svonsi je, tako, prvi put slavio u istoriji na "Enfildu" i pobjegao sa dna tabele, a "redse", koji su upisali treći poraz, usporio u borbi za titulu.

Premijer liga (22. kolo)

Mančester siti - Totenhem 2:2

Sane 49, De Brujne 54. - Dele Ali 58, Son 77.

Bornmut - Votford 2:2

King 48, Afobe 82. - Kabasele 24, Dini 64.

Kristal Palas - Everton 0:1

Kolmen 87.

Midlsbro - Vest Hem 1:3

Stuani 27. - Kerol 9, 43, Kaleri 95.

Stouk - Mančester junajted 1:1

Mata (autogol) 19.

VBA - Sanderlend 2:0

Flečer 30, Brant 36.

Liverpul - Svonsi 2:3

Firmino 55, 69 - Ljorente 48, 52, Sigurdson 74.

Nedjelja

Sautempton – Lester (13.00)

Arsenal – Barnli (15.15)

Čelsi – Hal (17.30)