Medojević: Crna Gora se nalazi blizu haosa nesagledivih razmjera

"Đukanovićev korumpirani autoritarni režim razorio je demokratiju i paralisao politički zivot u zemlji, zloupotrebom tužilaštva, sudova, Agencije za sprečavanje korupcije koji sprovode brutalnu represiju protiv najjače opozicione strukture, DF-a"

124 pregleda71 komentar(a)
Nebojša Medojević, Mark Fild, Foto: Vijesti online
16.01.2017. 12:21h

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i član predsjedništva Demokratskog ftronta (DF), Nebojša Medojević je prvog radnog dana godišnjeg sastanka Komiteta za spoljne poslove Međunarodne demokratske unije (IDU) upoznao članove Komiteta sa dešavanjima u Crnoj Gori na dan izbora 16.10. 2016 godine, kada je autoritarni režim bivših komunista koji vladaju još od 1945 godine, preko kontrolisanog specijalnog državnog tužioca,organizovao lažni državni udar, kreirao atmosferu vanrednog stanja i razorio izborni proces, saopšteno je iz PzP.

"Đukanovićev korumpirani autoritarni režim razorio je demokratiju i paralisao politički zivot u zemlji, zloupotrebom tužilaštva, sudova, Agencije za sprečavanje korupcije koji sprovode brutalnu represiju protiv najjače opozicione strukture, DF-a. Lideri DF-a se nezakonito hapse, protiv njih se vode politički sudski postupci, preko 40 razlicitih sudskih tužbi zbog mirnih protestnih šetnji i demonstracija je pokrenuto protiv njih, a predsjednik Mreže mladih PzP se nalazi na robiji, dok su kontrolisane provladine agencije blokirale isplatu novca iz budžeta koji po zakonu pripada DF-u. Korumpirani autoritarni crnogorski režim je paralisao politički sistem. Kompletna opozicija bojkotuje parlament, Zakon o budžetu je usvojen za pola sata bez rasprave, ne postoji politički dijalog i zemlja se nalazi blizu haosa nesagledivih razmjera. DF se zalaže za političko rješenje krize i organizovanje prvih fer izbora čije će rezultate svi prihvatiti. Uloga međunarodnog faktora u ohrabrivanju političkog dijaloga i rešavanju sličnih kriza je velika, što se pokazalo na primjeru Makedonije", istakao je Medojeviću svom izlaganju na plenarnoj sjednici..

On je dodao da će se PzP u ime DF-a obratiti članicama IDU sa detaljnim informacijama o dešavanjima u Crnoj Gori u cilju stvaranja neophodnog međunarodnog pritiska i sprečavanja konfikta i haosa u Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz PzP-a, Medojević se sastao i sa Markom Fildom, potpredsjednikom i poslanikom Konzervativne partije Velike Britanije sa kojom PzP sljedećeg vikenda organizuje seminar u Podgorici.

"Medojević je sa Fildom razgovarao o raspoloživim mehanizmima pomoći PzP-u, kada je u pitanju prevazilaženje ove teške političke i državne krize i iskazao interesovanje Konzervativne partije Velike Britanije. Medojević i Field su dogovorili intenzivniju razmjenu informacija u cilju boljeg informisanja donosioca političkih odluka u Velikoj Britaniji o neregularnostima u toku izbornog dana, kao i o stvarnnim razlozima paralize političkog sistema i modalitetima rešenja krize, koja sve više prijeti destabilizaciji prilika u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju PzP-a.