Oko 300 studenata otišlo na školovanje u inostranstvo

Broj studenata koji se interesuje za školovanje u inostranstvu posljednjih godina je sve veći, ali su i mogućnosti za odlazak u inostranstvo veće, posebno za region (Slovenija, Hrvatska)

91 pregleda3 komentar(a)
studenti, Foto: Zoran Đurić
11.01.2017. 12:54h

Broj studenata koji se interesuje za školovanje u inostranstvu sve je veći, a prošle godine oko 300 crnogorskih visokoškolaca iskoristilo je neki od programa mobilnosti i stipendiranja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. Ministarstvo, kako se navodi, redovno obavještava crnogorske univerzitete o mogućnostima konkurisanja za veliki broj stipendija, za sve akademske nivoe, koje nude pojedine zemlje, kao što su Slovenija, Hrvatska, Kina, Italija, Japan, Ruska Federacija, Francuska, Slovačka, Belgija, Grčka. „U toku 2016. godine oko 300 studenata je iskoristilo neki od progama mobilnosti i stipendiranja studenata, koji su realizovani posredstvom Ministarstva prosvjete. Treba imati na umu da za određene programe studenti prijavljuju direktno kod davalaca stipendija, dok su neki programi vezani za direktnu saradnju univerziteta“, kazali su iz Ministarstva agenciji MINA. Kako navode, broj studenata koji se interesuje za školovanje u inostranstvu posljednjih godina je sve veći, ali su i mogućnosti za odlazak u inostranstvo veće, posebno za region (Slovenija, Hrvatska). „Veliko je interesovanje bilo i za zemlje Zapada, uglavnom za englesko govorno područje. Kada je riječ konkretno o državama od interesovanja naših studenata, to su: Velika Britanija, Italija, Francuska, ali i Slovačka, Češka, Ruska Federacija, Ujedinjeni Arapski Emirati, te Turska“, kazali su iz Ministarstva. Kako navode, postoji veliko interesovanje stranih studenata za dolazak u Crnu Goru, posebno za studijske boravke kroz CEEPUS program, a najviše je, kao i tokom 2015. godine, bilo zainteresovanih za Mašinski, ali i Građevinski i Fakultet političkih nauka, kao i Pravni i Ekonomski fakultet.

Iz Ministarstva su precizirali da se program mobilnosti akademskog osoblja i studenata sprovodi kontinuirano, s obzirom na to da se konkursi na osnovu multilateralne, bilateralne saradnje i konkursi za stipendije koje nude strane vlade ili organizacije objavljuju tokom cijele godine. „Ministarstvo radi na Studiji o programima mobilnosti za studente, istraživače i nastavno osoblje Crne Gore koja će u narednom periodu biti dostupna svima. Studija će sadržati sve aktivne programe mobilnosti za navedene grupe, te informacije poput: naziva programa, korisnika, šeme stipendiranja, rokova, adresa i slično“, rekli su iz tog Vladinog resora. Kako pojašnjavaju, aktuelni programi mobilnosti su, između ostalog, desetak programa bilateralne razmjene, kao i CEEPUS program (program razmjene studenata iz Centralne Evrope), ERASMUS + EU program mobilnosti, UGRAD – globalni program razmjene studenata (SAD), IFMSA– Međunarodna federacija udruženja studenata medicine (program mobilnosti za studente Medicinskog fakulteta). Iz Ministarstva navode i stipendije za stručnu praksu, stipendije u okviru interuniverzitetske saradnje, Višegrad program stipendija (alijansa formirana od četiri zemlje iz Centralne Evrope: Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), Go Styria (Program stipendija za student iz Jugoistočne Evrope), DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu čije je predstavništvo u Beogradu). „Posbno bi istakli CEEPUS program, čije su zemlje članice Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj 2015/2016 godini u okviru CEEPUS mreža je realizovano 63 studijske posjete, a u 2016/2017u zimskom semestru 17 posjeta“, rekli su iz Ministarstva. Kad su u pitanju srednjoškolci, iz Ministarstva navode da postoji više programa mobilnosti za njih, i da se sve više mladih ljudi angažuje na dobijanju informacija o programima i prijavljuje se. „Sa druge strane Ministarstvo se, kao i druge resorne institucije, trudi da informacije o programima učini što dostupnijim“.

Kad su u pitanju srednjoškolci, iz Ministarstva navode da postoji više programa mobilnosti za njih

„Tako na primjer, program stipendija Ujedinjenim svjetskim koledžima namijenjen je našim učenicima II razreda gimnazije/srednje škole, koji III i IV razred završavaju na nekom od ovih koledža stičući širom svijeta, nakon čega mogu kokurisati za stipendije renomiranih svjetskih univerziteta ili nastaviti redovne studije u matičnoj zemlji“, saopšteno je iz Ministarstva. Ministarstvo, kako dodaju, redovno obavještava, odnosno informiše zainteresovane građane i o programima za srednjoškolce koji se relizuju posredstvom provjerenih agencija u Crnoj Gori, poput Agencije International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice, kojim se stvaraju uslovi da zainteresovani učenici iz Crne Gore provedu jednu školsku godinu ili polugodište u nekoj od američkih srednjih škola. „I takozvani ASMYLE program – American Serbia and Montenegro Youth Leadership Exchange prilika je za učenike srednjih škola u Srbiji i u Crnoj Gori da provedu jednu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i nju u potpunosti finansira američki Stejt department“, poručuju iz Ministarstva. FLEX je, kako pojašnjavaju, program koji finansira američka Vlada i već 11 godina daje mogućnost učenicima iz Crne Gore, koji nakon procesa selekcije dobiju stipendije, da jednu školsku godinu provedu u SAD pohađajući srednju školu – potpuno besplatno. „Veliki je broj programa, te apelujemo na mlade ljude da se, kao i do sada, informišu o svim mogućnostima koje im se nude, a kojih nije malo. Jer upravo se na taj način stvara kosmopolitski duh i šira perspektiva, koja je nužan dio kreiranja sjutrašnjih lidera“, poručuju iz Ministarstva prosvjete.