ZIKS: Ne krijemo ništa, ali tuče nije ni bilo

"Uprave svih organizacionih jedinica ZIKS-a, na čelu sa Upravom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, posao rade maksimalno profesionalno...", navode iz Zavoda

85 pregleda1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
10.01.2017. 08:52h

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija reagovali su na tekst “Miloš Trbo izvukao deblji kraj”, objavljen 8. januara u "Vijestima".

“Tekst koji je predmet našeg demantija ispunjen je neprovjerenim tvrdnjama. Na samom početku teksta navodi se kako je 'uhapšeni član škaljarskog klana Petar Damjanović napao u Istražnom zatvoru pritvorenika Miloša Trba (31)', što je apsolutno netačno.

Naime, ova dva pritvorenika borave u različitim prostorijima i pravo na šetnju koriste u odvojenim terminima, tako da ne postoji mogućnost da se nađu na istom mjestu.

Stoga, radi informisanja javnosti, ističemo da nije bilo niti fizičkog, niti bilo kakvog drugog konflikta između ova dva pritvorena lica.

Dalje, u tekstu se navodi kako su 'incidenti između pritvorenih članova kotorskih klanova učestali, ali da ih uprava ZIKS-a vješto prikriva', što je takođe netačno.

Uprave svih organizacionih jedinica ZIKS-a, na čelu sa Upravom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, posao rade maksimalno profesionalno u svakom smislu, a naročito kada je riječ o prijavljivanju napada na zatvorenike, bilo da su od strane službenika ZIKS-a, ili drugih zatvorenika.

U situaciji kada dođe do fizičkog konflikta između zatvorenika procedura je sljedeća: Najprije se uzimaju izjave od aktera konflikta, potom se uzimaju izjave od eventualnih svjedoka, nakon čega se cjelokupna dokumentacija, uz snimak sa video- nadzora, dostavlja Upravi policije, nadležnom tužiocu, kao i nadležnom sudu ukoliko je riječ o pritvorenim licima, na dalje postupanje.

Uprava ZIKS-a svaki slučaj, ne samo konflikta između zatvorenika, već i konflikta između zatvorenika i službenika, ali i slučajeva pronalaska, kao i pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta, prijavljuje svim relevantnim organima, kako bi nakon toga utvrdili da li postoje elementi krivičnog djela.

Takođe, želimo da informišemo javnost da Upravi ZIKS-a nijesu dostavljena pitanja povodom navedenog događaja, te stoga na ista nijesmo mogli dostaviti odgovore.

Uprava ZIKS-a će i u daljem radu savjesno i profesionalno obavljati sve poslove, a u skladu sa Zakonima i propisima koji regulišu oblast izvršenja mjere pritvora i kazni zatvora”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju