Veliki poduhvat: Naučnici otkrili iz koje galaksije dolaze tajanstveni signali

Niko nije znao odakle tačno dolaze signali i odakle su poslati, sa spekulacijama da se radi o velikoj zvijezdi ili materijalu iz crne rupe... Čak i o vanzemaljcima

9 komentar(a)
nebo, zvijezde, kosmos, univerzum, Foto: Beta/AP
04.01.2017. 19:37h

Misterioznom signalu iz dubine univerzuma konačno se ušlo trag, tvrde naučnici.

Brzi Radio Talasi (FRB), do sada su samo 18 puta čuli ovakav signal, a sve to je bio veliki mozaik od kada je prvi put detektovan 2007. godine, piše Independent.

Niko nije znao odakle tačno dolaze signali i odakle su poslati, sa spekulacijama da se radi o velikoj zvijezdi ili materijalu iz crne rupe... Čak i o vanzemaljcima.

FRB su jaki, ali veoma krati radio talasi i ne traju više od milisekunde. Prvi ovakav talas pronašao je Parks teleskop u Australiji, a od tada je detektovano 17 novih, ali samo jedan se čuje iznova i iznova.

Naučnici su radili istraživanja na talasu koji se ponavlja šest mjeseci kako bi našli njegov izvor i nakon poslednjeg ustanovili da dolazi iz patuljaste galaksije koja je daleko tri milijarde svjetlosnih godina daleko.

Širaharš Tendulkar, naučnik sa Univerziteta Mekžil u Montrealu objasnio je novonastalu situaciju.

"Prije nego što saznamo distancu sa koje dolazi FRB, provjerimo da li se radi o signalu koji dolazi iz naše galaksije. Ovaj nije jedan od tih primjera", rekao je Tendulkar.

Benito Markone sa Instituta u Dvingeluu u Holandiji odgovorio je na pitanje koje su opcije i odakle bi ti signali mogli da dolaze.

"Mislimo da ti signali koji dolaze u kontinuitetu i koji su isti dolaze od istog objekta ili od objekata koji su fizički veoma slični", naveo je Markone, dok Šami Katerže sa Kornel Univerziteta ima drugačije mišljenje.

"Veliki je korak što smo došli do toga odakle signal stiže i iz koje galaksije, ali imamo još mnogo da radimo na tome o kakvom se objektu radi. Može biti da je u pitanju velika crna rupa, ali to je samo jedna od teza koje nam se nameću", zaključak je.