Kotor nikad bliži novim izborima: Samo SNP došao na Skupštinu

U vlasti i opoziciji smatraju da je predsjedavajući Skupštine dr Branko Ivanović prekršio Poslovnik i Zakon o lokalnoj samoupravi sazivajući sjednicu sa predlogom Odluke o privremenom fianansiranju Opštine

23 komentar(a)
Kotor, Foto: Filip Roganović
30.12.2016. 15:38h

Na današnju zasijedanje kotorske Skupštine o privremenom finansiranju opštine, od 33 odbornika, došli su samo predlagači, troje odbornika SNP-a.

Kako prenosi Radio Jadran u vlasti i opoziciji smatraju da je predsjedavajući Skupštine dr Branko Ivanović prekršio Poslovnik i Zakon o lokalnoj samoupravi sazivajući sjednicu sa predlogom Odluke o privremenom fianansiranju Opštine, prije nego što je završena konstitutivna Skupština. Zato se čini da je Kotor bliži nego ikada novim izborima.

Po dr Ivanoviću, postoji zakonski osnov za sazivanje sjednice sadržan u članu 44 Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je propisano da budžet mora biti donešen prije početka godine na koju se odnosi. Ako se ne donese, onda slijedi donošenje Odluke o privremenom finansiranju i to najduže za razdoblje od tri mjeseca.

"Imajući u vidu činjenicu da Odluka o budžetu opštine Kotor za 2017. godinu nije donijeta i da neće biti donijeta do isteka zakonom predviđenog roka a zbog činjenice da se mora obezbijediti kontinuitet u finansiranju lokalne samouprave te transferi za socijalnu zaštitu i institucijama i javnom sektoru SNP je predložio Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine po hitnom postupku", objasnio je čelnik lokalnog SNP-a i predsjedavajući kotorske Skupštine.

U SNP-u, kako navodi Radio Jadran, smatraju da je bila dužnost partija dogovoru formiranje nove vlasti da daju podršku ovoj odluci i pokažu odgovornost prema građanima Kotora.

Bez Odluke o privremenom finansiranju opštine Kotor daje se prostor Vladi da raspusti kotorsku Skupštinu, kazao je novinarima Ivanović:

"Oni koji potpisaše da neće sa DPS-om, sada upravo sa DPS-om ruše SNP-ov prijedlog. Eto, vidite, koliko im je potpis trajao", poručio je Ivanović.

Ivanović je objasnio i da članom 22 Poslovnika SO Kotor precizirano da ukoliko je predsjedniku Skupštine prestala funkcija, najstariji odbornik obavlja tu funkciju do izbora novog.

"Ne kaže se funkciju predsjedavajućeg Skupštine, nego funkciju predsjednika", istakao je Ivanović za koga ništa nije sporno što je on kao predsjedavajući sazvao novu Skupštinu, iako ona prethodno nije konstituisana.

Kako se Ministarstvo javne uprave i ministrica Suzana Pribilović, smatraju nenadležnim da tumače nadležnosti jedinice lokalne samouprave, treba poštovati sopstveni Statut i Poslovnik, tvrdi lider kotorskog SNP-a.

Za sada SNP ostaje pri prijedlogu da opozicija sa vladajućom SDP podrži njihov prijedlog za formiranje vlasti u Kotoru.