Hajduković pisao Markoviću: Da Skadarsko jezero ne doživi što i Budva

"Zbog toga zahtijevam da po hitnom postupku, najkasnije do 30. decembra 2016 godine Vaša Vlada donese odluku o devetomjesečnoj zabrani bilo kakve gradnje na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kao dio te odluke mora se suspendovati građevinska dozvola za izgradnju takozvanog „Porto Skadar Lake“

126 pregleda0 komentar(a)
Skadarsko jezero protest, Foto: Boris Pejović
27.12.2016. 13:12h

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković obratio se pismom novom predsjedniku Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću u kojem je apostrofirao da je nedopustivo novo obezvređivanje prostora u Crnoj Gori, kao i ubijanje svake šanse za razvoj i kvalitetan život građana.

Ovo je drugo pismo Hajdukovića Markoviću, ali na prvo pismo novi premijer nije odgovorio.

Pismo Dragana Hajdukovića prenosimo u cjelosti:

Gospodine Markoviću

Koliko god da ste prezauzeti morali ste do sada odgovoriti na moje prethodno pismo od 30 novembra 2016; to što nijeste odgovorili nije bitno zbog mene, nego zbog Crne Gore i hitnosti i značaja pitanja koja sam postavio.

U ovom pismu ću se koncentrisati na već započeti građevinski projekat gradnje luksuznih vila za tržište u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Kao Predsjednik Vlade bi morali znati da nigde na kugli zemaljskoj nijesu građene luksuzne vile za tržište u srcu nekog nacionalnog parka; nacionalni park je svetinja svuda u svijetu, sem u Crnoj Gori. Naš Nacionalni park Skadarsko jezero je nažalost prvi svjetski primjer dosad neviđene vrste primitivizma, samovolje i bezobzirnog koristoljublja građevinske mafije, koja sasvim sigurno ne bi mogla raditi to što radi bez saučesništva vlasti. Dobro znate da od luksuznih vila za tržište u Nacionalnom parku korist neće imati ni građani ni država; korist će imati jedino privilegovani tajkuni koji prodaju vile po desetostruko većoj cijeni od cijene izgradnje. Takav tajkunski način „korišćenja“ teritorije je u zadnjih 15 godina doveo do divljačkog i Vama dobro poznatog građevinskog razaranja i rasprodaje crnogorske obale, dakle do trajnog obezvređivanja teritorije i neprocjenjive ekonomske štete sadašnjim i budućim generacijama.

Nedopustivo je da Nacionalni park Skadarsko jezero doživi sudbinu Budve; nedopustivo je novo obezvređivanje prostora u Crnoj Gori i ubijanje svake šanse za razvoj i kvalitetan život građana. Zbog toga zahtijevam da po hitnom postupku, najkasnije do 30. decembra 2016 godine Vaša Vlada donese odluku o devetomjesečnoj zabrani bilo kakve gradnje na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kao dio te odluke mora se suspendovati građevinska dozvola za izgradnju takozvanog „Porto Skadar Lake“.

U devetomjesečnom periodu uz pomoć Evropske Komisije (the European Commission) i njenog Direktorata za okolinu (Directorate-General for Environment) treba preispitati sadašnju strategiju korišćenja Skadarskog jezera.

Najbolja, davno predložena strategija korišćenja Skadarskog jezera je, da uz podršku zelenih i društveno odgovornih investicija i donacija, postane evropski ekoturistički raj a time i izvor blagostanja države i svih njenih građana. Tajkunska strategija divljačkog razaranja i rasprodaje teritorije je tajkunima već donijela milijarde eura, a građanima i državi nepopravljivu štetu; to nije strategija razvoja nego strategija drskog uništavanja, pljačke i obezvređivanja našeg prirodnog bogatstva sto će, ako se odmah ne zaustavi, državu i građane dovesti u stanje trajne ekonomske okupacije i siromaštva.