Đukanović: Želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države

On je istakao posvećenost Crne Gore naporima međunarodne zajednice u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene, kao jednom od najsloženijih izazova današnjice

77 pregleda8 komentar(a)
milo đukanović katovice, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
03.12.2018. 13:28h

Crna Gora želi transformisati ukupan razvoj zemlje kao ekološke države shodno zahtjevima agende 2030, poručio je predsjednik Milo Đukanović na Samitu lidera 24. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koji se održava u Katovicama u Poljskoj.

Današnja konferencija, kako navode iz kabineta predsjednika, predstavlja jedan od najznačajnijih skupova predstavnika država, naučnih institucija i organizacija civilnog drušva, tri godine nakon usvajanja istorijskog sporazuma u Parizu.

Đukanović je na Samitu lidera istakao posvećenost Crne Gore naporima međunarodne zajednice u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene, kao jednom od najsloženijih izazova današnjice, posebno pocrtavajući poštovanje Pariskog sporazuma i potrebu snaženja novouspostavljenog Talanoa dijaloga.

Đukanović je, kako se dodaje u saopštenju, ukazao da je i pored malog udjela u globalnim emisijama sa svega 0,009 odsto, Crna Gora definisala izuzetno ambiciozan cilj smanjenja emisija gasova s efektima staklene bašte za 30 odsto u odnosu na nivo iz bazne 1990. godine.

On je poručio i da se do 2030. očekuju značajna ulaganja u cilju dostizanja 33 odsto udjela energije iz obnovljivih izvora, kroz realizaciju tekućih i planiranih ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i istakao je da stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, Crna Gora želi transformisati ukupan razvoj države kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030.

"Predsjednik je tokom Samita imao više neformalnih susreta uobičajenih za ovakve skupove tokom kojih je upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, koja stabilno i dinamično napreduje ka članstvu u EU, nakon ostvarenog članstva u NATO-u. Takođe, Predsjednik je predstavio rezultate respektabilnog ekonomskog rasta koji Crna Gora ostvaruje, praveći tako ključne korake ka dostizanju evropskog kvaliteta života za njene građane. Razmijenjena su mišljenja o prilikama u Regionu, budućnosti EU i globalnim geopolitičkim aktuelnostima", ističe se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom razgovarao o aktuelnim dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, potencirajući potrebu saradnje u cilju prevazilaženja izazova koji opterećuju region.

U razgovoru s predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom, dodaju iz Đukanovićevog kabineta, posebno je akcentovana evropska perspektiva Crne Gore i regiona uz ocjenu da su evropske integracije put bez alternative i za Crnu Goru i njene susjede, kao najbolji garant stabilnosti.

"Premijer Rute pohvalio je ulogu Crne Gore u regionu, kao svijetle tačke, stabilne zemlje koja nema izazova sa svojim susjedima i koja zasigurno ima evropsku perspektivu. Kako je kazao, u izazovnim vremenima kada se treba posvetiti rješavanju otvorenih pitanja u Regionu, očekuje i dalje doprinos Crne Gore i liderstva predsjednika Đukanovića jačanju stabilnosti i prosperitetu Regiona", stoji u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Đukanović će u nastavku Samita imati i susret sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, na čiji poziv prisustvuje samitu.