Nezavisni Hongkong i Makao: Versaće se izvinio Kini zbog majica

Predstavnici luksuzne modne marke izvinili su se Kini i dodali da poštuju njen „teritorijalni integritet".
1442 pregleda 0 komentar(a)
Šta je pisalo na majici, Foto: Sina Weibo
Šta je pisalo na majici, Foto: Sina Weibo

BBC

Predstavnici italijanske modne kuće Versaće izvinili su se Kini jer su prodavali majice na kojima su Hongkong i Makao označeni kao nezavisne teritorije.

Nakon žestokih kritika na društvenim mrežama u Kini, iz Versaćea su saopštili da su pogrešili i da prestaju sa prodajom majica.

U saopštenju modne kuće se navodi da „poštuju suverenitet kineske teritorije".

Versaće je poslednja međunarodna kompanija koja se suočila sa problemom jer nije poštovala kineske teritorijalne zahteve.

Majice su bile zamišljene tako da prestavljaju gradove i zemlje. Sistem je bio jednostavan, pa je stajalo, na primer, Milano - Italija ili London - Velika Britanija.

Ipak, iza imena Hongkonga i Makaa nije stajala Kina, već Hongkong i Makao kao države.

Kina je veoma stroga u kontroli stranih firmi kada one opisuju Hong Kong, koji je deo Kine, ali ima poseban status i veću autonomiju od drugih kineskih gradova.

Makao je poseban administrativni region u Kini.

Iz italijanske modne kuće su rekli da prestaju sa prodajom i da su 24. jula počeli da uništavaju majice, a to su objavili u postu na društvenoj mreži Weibo.

„Izvinjavamo se zbog nesuglasica. Volimo Kinu i poštujemo suverenitet kineske države", navodi se u saopštenju Versaćea.

Donatela Versaće, umetnička direktorka modne kuće poslala je izvinjenje.

https://twitter.com/Versace/status/1160485176478187522

„Nikada nisam želela da pokažem nepoštovanje prema nacionalnom suverenitetu Kine i zato želim lično da se izvinim za ovu grešku i probleme koje bi ona mogla da stvori", napisala je ona na Instagram nalogu.

Zbog ovog incidenta je i popularna kineska glumica Jang Mi, koja je bila ambasador brenda Versaće, prestala da sarađuje sa ovom modnom kućom.

Actress Yang Mi
Getty Images

Glumica Jang Mi

„Teritorijalni integritet i suverenitet Kine su nešto sveto i neprikosnoveno u svakom trenutku", navodi se u izjavi njenog studija Jiaxing Media.

Haštag #YangMiStopsWorkingWithVersace (JangMiprestajedaradisaVersaćeom) u ponedeljak ujutru imao je 860 miliona pregleda na Weibo.

Versaće je poslednja međunarodna kompanija koja je izgubila potrošače u Kini zbog zadiranja u pitanje suvereniteta te države.

Problem je dobio na značaju nakon višemesečnih pro-demokratskih demonstracija u Hong Kongu.

Prošle godine su se iz američke modne kuće Gep izvinili zbog prodaje majica za koje se ispostavilo da imaju nacrtanu „pogrešnu mapu" Kine.

Dizajn je sadržao samo kopno, a ne teritorije za koje Kina takođe tvrdi da joj pripadaju, poput Tajvana. Jer, Peking Tajvan smatra svojom provincijom.

Nekoliko drugih kompanija, uključujući Meriot i Delta erlajns, poslale su slična izvinjenja tokom 2018. godine, nakon što se ispostavilo da su informacije o Kini na njihovim sajtovima bile drugačije od zvaničnih.

Peking je već slao zahteve stranim aviokompanijama da poštuju kineski suverenitet i Tajvan, Makao i Hong Kong tretiraju kao delove Kine.

Bonus video: