Donji dom britanskog parlamenta raspravlja o novom sporazumu o Bregzitu

Boris Džonson je pozvao zastupnike da podrže sporazum sa Evropskom unijom.
633 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Velike Britanije Boris Džonson, Foto: BBC
Premijer Velike Britanije Boris Džonson, Foto: BBC

BBC

Poslanici u donjem domu britanskog parlamenta raspravljaju o sporazumu premijera o Bregzitu.  

Premijer na prvom subotnjem zasedanju parlamenta u poslednjih 37 godina pokušava da ubedi zastupnike da podrže sporazum koji je postigao sa Evropskom unijom. 

Premijer Džonson je rekao poslanicima „da je sada vreme da se ovo završi", rekavši da bi svako odlaganje posle 31. oktobra bilo „korozivno".

Ali, poslanici će raspravljati i o predlogu koji bi ponovo mogao da odloži Bregzit dok se ne usvoje svi potrebni zakoni u Velikoj Britaniji.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkov prihvatio je amandman po kojem će, ukoliko bude usvojen, premijer pisati Evropskoj Uniji do kraja dana i tražiti tromesečno produženje Bregzita.

Iz Dounig strita je zaprećeno da će odložiti glasanje o revidiranom sporazumu ako parlamentarci glasaju za odlaganje Bregzita.

Ako se to dogodi, ministri će verovatno izvršiti pritisak uvođenjem zakona koji je potreban za ratifikaciju sporazuma u ​​ponedeljak. 

Glasanje o predlogu zakona moglo bi da se održi u utorak.

Ako glasanje bude nastavljeno, očekuje se da će rezultat biti vrlo neizvestan, jer bivši saveznici premijera iz Demokrataske unionističke partije severne Irske i opozicione stranke planiraju da glasaju protiv dogovora premijera.

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je da njegova stranka "niko neće zavesti " kako bi glasala za sporazum koji će Veliku Britaniju ostaviti još gorem stanju. 

U svakom slučaju očekuje se da će najmanje devet zastupnika u parlamentu podržati vladu, dok se premijer nada da će podršku dobiti i i od nekih poslanika Torijevaca koji mu se nisu suportstavili prošlog meseca.  

Stiv Bejker, predsednik Evropske istraživačke grupe, grupe Torijevaca, preporučio je svojim članovima da glasaju za sporazum.

Gospodin Džonson je branio odredbe revidiranog sporazuma o povlačenju iz Evropske unije  na početku prvog radnog vikenda od invazije na Fakland 1982. godine.

Boris Johnson addressing MPs
PA Media

Donji dom britanskog parlamenta

Lečenje razdora 

On je pozvao zastupnike da se okupe kako bi započeli "lečenje pukotina u britanskoj politici", rekavši da veruje da je većina poslanika posvećena primeni rezultata referenduma 2016. godine.

Poručio je da bilo koji dalji pregovori ne bi bili svrsishodni i pozvao je protivnike Bregzita da ne "žive u zabludi" da bi svako dalje odlaganje pomoglo Velikoj Britaniji.

"Pretpostavljam da smo postigli najbolje moguće rešenje", rekao je.

"Moram da kažem Parlamentu, potpuno iskreno, bez obzira na pritiske, to ne može promeniti moj stav da je dalje odlaganje besmisleno, skupo i duboko nagriza poverenje građana."

https://twitter.com/bbclaurak/status/1185483266981322752

https://twitter.com/bbclaurak/status/1185479351804059652

Među amandmanima, koje je predsednik Džon Berkov izabrao da stavi na glasanje, je i onaj kontroverzni koji je izneo bivši Torijevac Sir Oliver Letvin, koji sada deluje kao nezavisni psolanik.

Time bi se odustalo od parlamentarne podrške sporazumu, osim ako poslanici ne donesu zakone koji bi omogućili da sporazuma bude primenjen u zakonodavstvo Velike Britanije.

Ako taj amandaman bude usvojen, on bi naterao premijera da traži dalje odlaganje Bregzita nakon roka koji ističe 31. oktobra.

Politička urednica BBC-ija Laura Kunsberg rekla je da će "direktna posledica " toga biti da uskrati premijeru mogućnost o glasanju o ovom sporazumu.

Izvor iz Daining strita rekao je da će se odustati od glasanja o sporazumu gospodina Džonsona, rekavši da će tako "čitav dan postati besmislen".

"Glasanje za Letvinpv amandman predstavlja glas za odlaganje", rekli su. "To bi savršeno rezimiralo situaciju u ovom slomljenom Parlamentu."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk