Piter Džekson režira film o Bitlsima

Reditelj „Gospodara prstenova“ će koristiti do sada neprikazane snimke sa desetina nastupa sa posljednjeg albuma.
146 pregleda 0 komentar(a)
Bitlsi, Foto: BBC
Bitlsi, Foto: BBC
Ažurirano: 31.01.2019. 20:48h

BBC

Malo je poznata činjenica da su Bitlsi 1960-tih hteli da otkupe prava za film „Gospodar prstenova".

Džon Lenon je želio da glumi Goluma, Pol Makartni bi bio Frodo, a bend se nadao da bi Stenli Kjubrik režirao film.

Ali morali su da odustanu od plana zato što je Tolkin odbio ideju.

Sada se sudbina čudno obrnula, pošto će novi film o Bitlsima režirati Piter Džekson - koji je upravo preneo Gospodara prstenova na veliko platno 2001. godine

Oskarom nagrađivan reditelj će sada oživeti napete sesije snimanja poslednjeg albuma benda Let It Be, koristeći 55 sati do sada neobjavljenog studijskog materijala iz 1969. godine.

Originalno je planirano da snimci budu iskorišćeni u televizijskom dokumentarcu, a ali vremenom se razvio film takođe naslovljen Let It Be.

Piter Džekson
Getty Images

Laknulo mu je što je otkrio da se stvarnost razlikuje od mita

Iako je film osvojio Oskara za najbolju originalnu muziku, nekako je izgubljen.

Preptostavlja se da su Bitlsi bili nezadovoljni prikazanim nesuglasicama među članovima benda u početnim fazama snimanja albuma Let It Be - što je Džordž Harison opisao kao „najlošiji od svih perioda", a Lenon jednostavno nazvao „paklom".

Čini se da Džeksonova verzija obećava optimističniji prikaz procesa snimanja, koje se kasnije smirilo i kulminiralo nastupom na krovu izdavačke kuće Epl Korps u Londonu - održanom pre tačno 50 godina, 30. januara 1969.

„Laknulo mi je što sam otkrio da se stvarnost razlikuje od mita", kazao je reditelj. „Gledanje Džona, Pola, Džordža i Ringa kako rade zajedno, stvarajući sada klasične pesme od nule, nije samo fascinantno - to je zabavno, uzbudljivo i iznenađujuće intimno."

Strahovi da će Džeksonov dokumentarac pokušati da prepravi istoriju su neutemeljeni - obnovljena verzija ranijeg filma će biti dostupna „nakon objavljivanja ovog novog", navodi se u saopštenju producenata.

Bitlsi 1969.
Apple Corps

Bend se raspao ubrzo nakon nastanka ove fotografije

Ovo će biti prvi Džeksonov film od hvaljenog dokumentarca They Shall Not Grow Old, u kojem je kombinovao kolorizovane snimke Prvog svetskog rata sa intervjuima britanskih vojnika.

Novozelandski reditelj je dugogodišnji fan Bitlsa i jednom je rekao da je „odrastao" na njihovoj muzici.

„Nisam muzički ekspert - ali Bitlsi su možda jedini bend koji volim", rekao je on na premijeri dokumentarca Rona Hauarda Osam dana u nedelji 2016. godine.

Džekson je takođe bio jedan od prvih koji su potvrdili da su Bitlsi planirali da snime film Gospodar prstenova.

„To je bila Džonova ideja, a Tolkin je u tom periodu još uvek držao prava za film i nije mu se dopala ideja da to urade Bitlsi. Zato ih je odbio", rekao je on novinarima.

„Verovatno bi bilo nekih dobrih pesama sa albuma iz filma."

Bonus video: