SKANDINAVSKE TATE

Finci izabrali najbolje tate u 2019.

Nagrada je ustanovljena 2006, a ove godine glavna pažnja bila je usmerena na tate koje su uspele da upostave ravnotežu između posla i roditeljskih obaveza , kao i na očeve koji odgajaju decu u teškim uslovima.
877 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finsko ministarstvo za socijalna pitanja izabralo je trojicu najboljih očeva u 2019.

Nagrada je ustanovljena 2006, a ove godine glavna pažnja bila je usmerena na tate koje su uspele da upostave ravnotežu između posla i roditeljskih obaveza , kao i na očeve koji odgajaju decu u teškim uslovima.

Samohrani očevi

Hermai Hutijala dobio je nagradu kao samohrani otac koji je od 2014, kada mu je preminula supruga, morao sam da odgaja i vaspitava četvoro dece. 

Tokom jedne večere, dok je kašikom hranio troje dece, postalo mu je jasno kako će izgledati njegov život kao samohranog oca.

„Shvatiš da sam moraš da vodiš računa o svakodnevnom životu i svim potrebama dece", rekao je Hutijala za finsku državnu televiziju.

Godinu dana je radio od kuće, a pomogli su mu i predstavnici lokalne vlasti, članovi šire porodice, crkva i različite organizacije.

„Nadam da se da će se moja deca sećati detinjstva, ne samo po velikom bolu zbog gubitka majke, već i po tome da je tata dao sve od sebe", dodao je on.

Nagradu je dobio i Juka Lagerblom - jer je pravi primer „običnog tate" za sve ostale očeve koji koriste usluge udruženja Mijesakit, koje sa bavi mentalnim zdravljem muškaraca.

Treći dobitnik priznanja je Petri Jakola, koji je rastao uz roditelje alkoholičare, ali je uspeo da postane dobar i uzoran roditelj.

Jakola je samohrani otac petoro dece, a uspeva čak da pomogne i drugim porodicama koje su u sličnoj situaciji.

Skandinavske tate

Finska je jedina zemlja u razvijenom svetu u kojoj očevi sa decom školskog uzrasta provode više vremena nego majke, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kao i u skandinavskim zemljama, i u Finskoj zakon dozvoljava i očevima i majkama odsustvo za brigu o deci. 

Za očeve je omogućeno čak nekoliko dodatnih nedelja odsustva. Finska je poznata i po tome što daje pakete za tate kada se rodi dete.

Cartoon of a dad with his baby
Finland's ministry of social affairs

Plakat iz kampanje pre dve dogidne kada su očevi ohrabrivani da uzimaju odsustvo sa posla i brinu o deci

Ali Finska u nekim aspektima kaska za skandinavskim zemljama. Stres zbog pronalaženja posla i finansije glavni su razlozi što se u Finskoj rađa manje dece. 

Proletos je finska vlada 10. novembar, Dan očeva, proglasila za zvanični praznik. 

Kai Mikenen, tadašnji ministar unutrašnjih poslova rekao je da je to jasan znak da su očevi i majke jednaki u pravima i odgovornostima.

U junu je nova koaliciona vlada predvođena socijaldemokratama predstavila program koji će roditeljima omogućiti još više slobodnog vremena. 

Ali kada je u pitanju briga o porodici, nisu samo odsustva i slobodni dani važni, kaže Hermani Hutijala. Tri najvažnije stvari su ljubav, postavljanje granica i hrana.

Kaže da je decu naučio da međusobno rešavaju razmirice.

„Izvinite se i oprostite jedni drugima. Ako je tata nervozan i ljut, onda mora da objasni zašto je takav i da se izvini. U ljudskoj prirodi je da se ponekad sukobljavamo", zaključio je jedan od zvanično najboljih finskih tata.

Izveštava Matilda Velin

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk