Jedina sportistkinja koja je osvojila olimpijsku medalju za Iran napustila zemlju

Kimia Alizadeh, osvajačica bronzane medalje u tekvondou, navela je da zvaničnici koriste njen uspjeh u propagandne svrhe
2883 pregleda 0 komentar(a)
Kimia Alizadeh, Foto: EPA
Kimia Alizadeh, Foto: EPA

Jedina iranska osvajačica olimpijske medalje Kimia Alizadeh odlučila je da napusti matičnu zemlju.

Sportistkinja koja ima 21 godinu, objavila je na društvenim mrežama da je napustila Iran zbog toga što ne želi da bude deo „licemerja, laži, nepravde i ulagivanja".

Sebe je opisala kao „jednu od miliona potlačnih žena u Iranu".

Alizadeh nije navela gde se nalazi, uprkos izveštajima da trenira u Holandiji. Ona je 2016. godine postigla istorijski upseh za Iran osvajanjem bronzane medalje u tekvondou na Olimpijskim igrama u Riju.

U objavama na društvenim mrežama napisala je da zvaničnici Islamske Republike koriste njen uspeh u propagandne svrhe.

Dezertirala u trenutku kada Iran pogađaju protesti - proistekli zbog obaranja ukrajinskog aviona prošle srede, usred velike konfrontacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zvaničnici „su me ponizili"

„Ja sam jedna od miliona potlačenih žena u Iranu za koji sam nastupala godinama", napisala je.

„Oblačila sam šta god da mi kažu i pričala šta god da narede. Svaku rečenicu koju su naredili, ja sam ponavljala. Nikog od nas nije briga za to, mi smo samo sredstvo."

Dodala je da iako bi vlada koristila njene sportske uspehe u političke svrhe, političari bi je ponižavali komentarima poput: „Nije moralno za ženu da širi noge."

Alizadeh je negirala da je pozvana u Evropu ili da je dobila primamljivu ponudu i nije potvrdila u koju zemlju je otišla.

Iranci su ostali u šoku nakon prvih vesti o njenom odlasku.

Iranski političar Abdolkarim Hoseinzadeh optužio je „nesposobne zvaničnike" da su dozvolili da iranski „ljudski kapital pobegne".

Poluzvanična novinska agencija Isna objavila je izveštaj u kom piše: „Šok za iranski tekvondo. Kimia Alizadeh je emigrirala u Holandiju."

Agencija je izvestila da se Alizadeh nada da će nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, ali ne pod iranskom zastavom.

Objavljujući odluku da napušta Iran, sportistkinja nije iznela svoje planove, ali je rekla da ostaje „iransko dete" gde god da se nalazi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: