"Moj očuh je ubio dvije djevojčice – sada ja pratim druge ubice" - Vijesti.me
BBC

"Moj očuh je ubio dvije djevojčice – sada ja pratim druge ubice"

Patnja Šarel Mudi navela ju je da počne da beleži ubistva žena i dece u Australiji.

Šeril Mudi
Šeril Mudi

BBC

Nasilje nije strana pojava za Šarel Mudi. Pored toga što slobodno vreme provodi dokumentujući nasilne smrti australijskih žena i dece, ona ima i žestoko lično iskustvo u vezi s njim.

Od malih nogu bila je izložena godinama nasilnog zlostavljanja koje je činila njena majka. Svaki put kad bi je majka povredila, ona bi pobegla - nakon čega bi je socijalna služba vratila kući. 

Ali njeno najžešće iskustvo, ono koje je obeležilo njen život od tada, dogodilo se devojčici koju nikad nije upoznala.

Godine 1990, očuh Šarel Mudi je oteo, silovao i ubio devetogodišnju Stejsi-En Trejsi, a potom njeno telo bacio u potok u kesi za đubre.

„Jeziv osećaj u dubini mog stomaka'

Mudi je imala samo 18 godina kad je Beri Hadlou ubio Stejsi-En u ruralnom Kvinslendu i živo se seća svih događaja koji su potom usledili. 

Upravo se bila vratila u majčin dom zato što joj se njena mlađa sestra Karen požalila da joj je teško. „Napustila sam posao i došla pravo kući da bih se uverila da je dobro", kaže ona.

Black and white picture of a young man in handcuffs being led down a slope by a man in a Stetson hat
Courtesy of The Courier-Mail

Beri Hadlou je uhapšen i proglašen krivim za ubistvo

Njen očuh ju je dočekao i, dok ju je vozio nazad do porodičnog doma, ispričao joj je da je u kraju nestala jedna devojčica.

„Delovao je uzbuđeno što će se narednog dana pridružiti potrazi", kaže ona. "Sećam se da je obukao svoju uniformu Državne službe za hitne slučajeve i otišao."

Sledeće čega se seća je glasno lupanje na vratima i kako se osećala „obeznanjeno" kad je videla da policija upada u kuću i vrši pretres.

Postala je svedok Krune u slučaju protiv vlastitog očuha. Njena majka Leoni ostala je uz muža i sve vreme branila Hadloua - za kog se udala kad je Mudi imala 15 godina. „Ona je bila njegov najveći branilac na sudu. Bilo je to tužno gledati", kaže Mudi.

Mudi je čak otišla i na sahranu Stejsi En. „I dalje mogu da prizovem jeziv osećaj u dubini stomaka znajući da je to uradio moj očuh - a da je moja mama stala uz njega", kaže ona. 

A black and white photo of Stacey-Ann Tracy
The Tracy family

Stejsi En Trejsi jedna od žrtava Berija Hadloa

Nju je, međutim, čekao još jedan šok: to nije bilo prvi put da je njen očuh ubio nekoga.

Policija je obavestila Mudi da je pre 27 godina oteo i ubio petogodišnju Sandru Bejkon. Njeno telo bilo je umotano u džak za kukuruz i ostavljeno u gepeku kola.

Hadlou je živeo blizu svake od žrtava i bio je na uslovnoj slobodi kad je ubio Stejsi-En. „Sistem mu je to omogućio a to nije smelo da se desi", kaže Mudi.

Mudina majka „nikad nije poklekla" u podršci Hadlouu, što je dovelo do njihovog otuđenja: „Osećala sam se kao da me je izdala. Dovela je u kuću ubicu koji je oteo devojčicu istog godišta kao moje sestre bliznakinje."

A black and white photo of a young girl
The Bacon family

Sandru Bejkon Beri Hadlou je ubio kad je imala pet godina

Sada sa 48 godine, Mudi nije videla majku od svoje 21. godine. Hadlou je umro u zatvoru 2007. godine.

Krivica - potom bes 

Mudi kaže da je „ispala iz koloseka" i da „nije živela baš dobar život" posle Hadlouovog hapšenja, ali je kasnije pronašla sebi cilj kad je završila školovanje i postala novinarka.

„Čitav odrasli život živela sam s osećajem krivice zbog njegovog ubistva Stejsi-En", kaže ona. „Ne prođe nijedan dan da ne pomislim na nju."

Poslednjih godina njena krivica je prerasla u bes. Znala je da mora da se bavi nečim u slobodno vreme kako bi ga kanalisala i tako je nastala Mapa australijskog femicida i smrti dece.

Uz pomoć Gugl mape, Mudi je dokumentovala svaku nasilnu smrt žena i dece počinjenu u Australiji, za sada unazad sve do 1800-tih.

A map of Australia dotted with many different love hearts
Sherele Moody

Svako srce na ovoj karti predstavlja dete ili ženu ubijenu u Australiji

Ona koristi veštine vlastitog posla novinarke da oda poštu ovim ženama i deci, kako ne bi više bili samo sumorna statistika.

„Uznemirilo me je to što smrt Stejsi-En neće biti zapamćena nakon što ljudi poput njene porodice i mene nastave sa svojim životima", kaže ona.

„Svaka zemlja odaje poštu svojim vojnicima, ali ne i onima koji su stradali od nasilja. Želela sam da dokumentujem pravi raspon, uticaj i rodnu prirodu nasilja u našoj zajednici. Činjenica je, bilo da ste muškarac, žena ili dete, najveća je šansa da će vas ubiti muškarac." 

„Njihove priče možemo da upotrebimo da bismo doveli do promene, pogotovo kad je u pitanju muško nasilje - govoreći o odnosima prema ženama koji do njih dovode." 

U proseku, u Australiji sadašnji ili bivši muški partner ubije jednu ženu nedeljno, prema najskorijem istraživanju statistike Australijskog instituta za kriminologiju.

Svako srce na interaktivnoj mapi kad na njega kliknete vodi vas do neke priče o nasilnoj smrti, koja sadrži originalno istraživanje koje je sprovela Mudi, zasnovano na novinskim arhivama, autopsijama i sudskim presudama.

Ono sadrži priče o nemaru, porodičnom nasilju i nasilju koje su počinile nepoznate osobe. Uvršteni su i detalji svega što se desilo sa počiniocima. Porodice žrtava, kad god je to bilo moguće, dobile su svoj glas.

Prva smrt koju je Mudi dokumentovala na mapi bilo je ubistvo Stejsi-En koje je počinio njen očuh. Od tada je dokumentovala 1.880 nasilnih smrti - provevši oko sat vremena na svakom - a sve to u svoje slobodno vreme.

A woman stands at a market with her arms crossed, smiling
Sherele Moody

Ms Moody aged 20 - around the time she returned to school to turn her life around

Mnogi nasilni počinioci izvuku se sa prelakom kaznom, kaže Mudi: „Presude su često skandalozne. Upravo sam na mapu postavila smrt žene koju je muškarac izbo nožem 40 puta. Izašao je na slobodu za šest meseci. On je sada napolju, uživa u životu. Ona je samo još jedno srce na mojoj mapi femicida."

Nov početak

Kao odrasla osoba, Mudi je tražila da vidi vlastiti dosije iz socijalne službe. Bio je debeo, prepun izveštaja o zlostavljanju, zapostavljanju i nasilju. Njeno lično iskustvo čini duboku vezu sa svakom pričom. „Držim svaku od tih žena u svom srcu."

Mapa femicida deo je Kampanje Crvenog srca, koju je Mudi započela 2015. godine posle izveštavanja o „preterano velikom" broju vesti o porodičnom nasilju. Kampanja je originalno bila pripovedna platforma, ali je u međuvremenu prerasla u platformu evidentiranja nasilja nad ženama i decom. 

U poslednjih 12 meseci ona je pregledana 500.000 puta.

Nisu svi reagovali dobro: Mudi redovno dobija pretnje smrću i silovanjem. I ne radi se samo o pukom internet trolovanju. U septembru je ubijen njen konj - slomljen mu je vrat. Pre toga, njen pas je bio toliko gadno otrovan da su mu bila spržena usta, jezik i jednjak.

Policija istražuje oba incidenta, koji imaju potencijalne veze sa četiri pretnje potekle od muškaraca koji žive u njenoj blizini.

„Ti muškarci žele da se mapa ukloni - zato što ona pokazuje do koje mere je nasilje rodno uslovljeno", kaže ona.

Pozitivnije priznanje Mudi je dobila u junu kad se našla u užem izboru za glavnu novinarsku nagradu u Australiji, Vokiji, za svoj inovativni rad uz pomoć Gugl mape.

„To je prilično nezahvalan zadatak, tako da je priznanje te vrste bilo sjajna stvar", kaže ona.

Neka imena u ovom članku su izmenjena kako bi se zaštitili identiteti tih osoba.


BBC