Švedski kralj Karl Gustav "izbacio" unuke iz kraljevske kuće - Vijesti.me
BBC

Švedski kralj Karl Gustav "izbacio" unuke iz kraljevske kuće

Deca do pet godina više nemaju titulu kraljevskog visočanstva i neće dobijati apanažu.

Kralj je doneo odluku u ponedeljak
Kralj je doneo odluku u ponedeljak (Foto: Royal Court of Sweden)

BBC

Švedski kralj izbacio je petoro unučadi iz kraljevske kuće. 

Odluka Karla 16. Gustava znači da deca više nemaju titulu kraljevskog visočanstva i od njih se ne očekuje da obavljaju službene kraljevske dužnosti.

Ostaće članovi kraljevske porodice i zadržati titule vojvoda i vojvotkinja. 

Promena se ne odnosi na dvoje unučadi koji su u direktnoj liniji ka prestolu.

Posmatrači kažu da potez odražava šire mišljenje da nema potrebe za plaćanjem toliko članova kraljevske porodice za službene dužnosti.

Na koga se odluka odnosi? 

Odluka, objavljena u saopštenju Kraljevskog suda Švedske, odnosi se na dvojicu sinova princa Karla Filipa i troje dece princeze Madlen. 

Osim oslobađanja od kraljevskih dužnosti, odluka znači da deca starosti od jedne do pet godina - neće imati pravo na apanažu, godišnju sumu koju finansiraju poreski obveznici.

Princeza estela i princ oster, jun 2019.
Royal Court of Sweden

Odluka se ne odnosi na njih dvoje, pošto su u direknoj liniji sa tronom

Kraljevski stručnjak Rodžer Landgen rekao je da je odluka usledila zbog sve brojnije kraljevske porodice. „Parlament je pre nekoliko godina najavio da će razmotriti neke principe koji se tiču monarhije. Jedna stvar je bila veličina porodice", rekao je.

Rekao je da je kralj sam preduzeo korake da se pozabavi tim problemom i uporedio je taj potez sa izveštajima da je britanski princ od Velsa želeo da „pojednostavi kraljevsku porodicu".

Takođe je uporedio novu ulogu petoro članova porodice sa princezama Beatriz i Eugenije, koje su započele sopstvene karijere.

Šta ovo znači?

Švedski istoričar Dik Harison rekao je da je odluka doneta verovatno da bi se zadovoljile savremene potrebe porodice, objašnjavajući da je Kraljevska kuća postala veća nego što je bila u poslednjih sto godina i da su mnogi mislili da nema potrebe da plaćaju toliko članova ili da svi oni mogu da budu dostupni za službene dužnosti.

unučići
Royal Court of Sweden

I ovo dvoje dece gube titulu

Izbacivanje iz kraljevske kuće moglo bi takođe da omogući mladima da „žive obične živote", rekao je.

„Ne moraju se mučiti da budu izolovani. Oni su „obični" ljudi, ali su i dalje članovi kraljevskog kluba", rekao je za BBC.

Dodao je da deca, koja su i dalje prinčevi i princeze, zadržala „teorijski zahtev za prestolom" i verovatno će nastaviti da se pojavljuju na društvenim okupljanjima. 

Harison kaže da u Švedskoj takođe postoje kontroverze oko finansiranja kraljevske kuće, ali da se još nisu usmerile na malu decu. „Kralj sprečava raspravu koja bi se inače dogodila", rekao je.

Švedska je samo jedna od nekoliko evropskih monarhija. To su i Velika Britanija, Norveška, Danska, Španija, Holandija, Belgija i Luksemburg. Tradicija i broj članova s kraljevskim ulogama varira od zemlje do zemlje. 

Potez koji je napravljen u ponedeljak ne odnosi se na poziciju roditelja ove dece. 

Princeza Madlen, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija „nastaviće rad u neprofitnim fondacijama i organizacijama koje su osnovali ili u koje su uključeni. Pored toga, oni će obavljati službene dužnosti u meri u kojoj je odlučilo Njegovo Veličanstvo", piše u saopštenju.

U njemu se navodi da su kralj Kar 16. Gustav i njegova supruga kraljica Silvija, kao i prestolonaslednica Viktorija i njen suprug princ Danijel „najviši predstavnici Švedske".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]


BBC

Najčitanije iz sekcije BBC