Zašto je najviša planina u Indokini porasla - Vijesti.me
BBC

Zašto je najviša planina u Indokini porasla

Planina Fansipan u Vijetnamu je viša nego što se ranije mislilo.

Fansipan je viši nego što se mislilo
Fansipan je viši nego što se mislilo (Foto: Getty Images)

BBC

Vijetnamska planina Fansipan, koja je najviša u Francuskoj Indokini, viša je nego što se ranije mislilo. 

Vrh u provinciji Lao Kaj u zapadnom delu planiskog venca izmeren je ponovo početkom godine i zvanična nadmorska visina je 3.147,3 metra. To je za 4,3 metra više nego ranije, prenosi portal 24h.com.vn.

Fan Duk Hiju, direktor Odeljenja za merenje, mapiranje i geografiju rekao je novinarima da je prethodno merenje urađeno 1909. godine i da su ga sproveli tadašnji kolonijalni francuski zvaničnici. 

Oni su koristili barometrijsku metodu, koja podrazumeva postupak tokom kojeg se na vrh i podnožje stave merači za atmosferski pritisak kako bi se izračunala visina. 

planina Fansipan
Viwikipediaorg/Wikimeda Commons

Sad treba menjati i znake

Kako bi obezbedio precizne podatke tim koji predvodi Hiju koristio je globalni navigacioni satelitski sistem koji je kombinovao sa podacima satelitskih stanica koje su pozicionirane oko Azije. 

„Poslali smo dokumenta na razmatranje Ministarstvu za nacionalne resurse i okolinu, a predložili smo i ispravke u knjigama i drugim materijalima u skladu sa novim podacima", rekao je Hiju vijetnamskoj državnoj televiziji. 

Hiju ima dve teorije o tome zašto je planina znatno viša nego što se ranije mislilo. Prva se tiče jednostavnog pitanja tehnologije koja je ranije korišćena. 

Prema drugoj teoriji, planinski lanac u čijem je sastavu Fansipan raste 4,3 centimetra za godinu dana. 

„Krov Indokine" 

Lanac se nalazi zapadno od Crvene reke, gde se sudaraju dve tektonske ploče i planina polako postaje viša. 

Geolog Cao Din Triu kaže da je „visoka tektonska aktivnost poslednjih godina u potpunosti u skladu sa procenama naučnika", a očekivanja su da će „Krov Indokine" nastaviti da raste, javlja 24h.co.vn

U međuvremenu, Hiju kaže da će njegovo odeljenje „nastaviti da prati Fansipan kako bi utvrdio specifične uzroke za ovu pojavu." 

Planina se nalazi u veoma šumovitom, nepristupačnom delu zemlje i prvi put je premerena tokom francuskog projekta demarkiranja granice sa Kinom. 

Vijetnam je nedavno obogatio turističku ponudu u nacionalnom parku Hong Lin, uključujući i spektakularnu vožnju žičarom od 15 minuta koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda - a možda je i malo duža.

žičara
HOANG DINH NAM/AFP/Getty Images

Na vrh se može gondolom

Reporter Martin Morgan 


BBC