DF spreman na proteste, URA ih ne isključuje - Vijesti.me
FORMIRANJE VLADE NASTAVAK POLITČKE KRIZE

DF spreman na proteste, URA ih ne isključuje

Rudović kaže da građanska opozicija svakodnevno koordinira svoje aktivnosti

Protesti DF
Protesti DF (Foto: TV Vijesti)

Iz opozicije poručuju da bi formiranje nove vlade manjina sa DPS-om bio nastavak političke krize u Crnoj Gori.  

"Ostaje nam, pod broj jedan, da izrazimo čuđenje i žaljenje i, pod broj dva, da konstatujemo da politička kriza nije riješena, da naglasimo da to ne bi bila vlada koja proističe iz slobodne volje gradjana nego vlada koja bi uzurpirala vlast u Crnoj Gori", kazao je Neđeljko Rudović iz GP URA.

"To će biti vlada sa krnjim legitimitetom, vlada koja je formirana na osnovu neregularnih izbora. Dakle mi sad ulazimo, ne u smirivanje političke krize, nego u rasplamsavanje političke krize. U svakom slučaju to će biti jedna vrlo nestabilna vlada, sa opozicijom koja je van parlamenta, koja će očigledno organizovati vanparlamentarne poznate demokratske metode borbe", rekao je Nebojša Medojeivć iz DF-a. 

O tim metodama opozicija bi mogla razgovarati već sjutra, kada se, prema našim saznanjima, očekuje zajednički sastanak.  U DF-u su ubijeđeni da će opozicioni potezi novu vladu, na čelu sa DPS-om, učiniti neodrživom.  

"Ne priznajemo rezultate izbora, to sa sobom automatski donosi i pitanje bojkota parlamenta i organizacije protesta. Široka je lepeza aktivnostii u okviru ovih političkih odluka – dakle, organizovanje protesta može podrazumijevati čitav niz aktivnosti – od performansa, šetnji, velikih mitinga. DF je spreman na maksimalne moguće otpore, na maksimalnu aktivnost, ali smo vrlo spremni da saslušamo kolege iz opozicije – da vidimo šta od tog asortimana odgovara kome iz opozicije", rekao je Medojević

Rudović kaže da građanska opozicija svakodnevno koordinira svoje aktivnosti. Razmatrajući buduće poteze, ne isključuju ni proteste. 

"Mi ćemo naći, u postojećim okolnostima, najbolji vid građanskog otpora uzurpaciji vlasti. Da li će to biti protesti – pretpostavljam da hoće, da li će to biti protesti nalik onima koji je organizovao DF prošle i u prvom dijelu ove godine – neće. Nema pridruživanja nikome, ima samo djelovanje građanske opozicije i eventualna koordinacija sa DF-om", rekao je Rudović. 

Opozicija neće doći na sjednicu parlamenta zakazanu za četvrtak, a kako su ranije najavili nastaviće bojkot dok se do kraja ne istraži navodni državni udar na dan izbora. 


Najčitanije iz sekcije EU vijesti