Dječjoj bolnici novi aparat za magnetnu rezonancu - Vijesti.me
DONACIJA IZ UAE

Dječjoj bolnici novi aparat za magnetnu rezonancu

"Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko 4.000 djece", kazala je Kovačević

aparat za magnetnu
aparat za magnetnu (Foto: screenshot (YouTube))

 Institutut za bolesti djece dobio je novi aparat za magnetnu rezonancu, vrijedan pola miliona eura. Donatori iz Ujedinjenih arapskih emirata obezbjedili su 400 hiljada eura, a ostatak Klinički centar. Iako je u zvaničnoj najavi svečanosti bilo najavljeno prisustvo premijera Duška Markovića, on se nije pojavio, ali jeste predsjednički kandidat DPS-a. 

"Najkraći magnet na svijetu, znači najkraća dužina ovog tunela REZ 70 odsto je smanjenje buke koje postoji na drugim aparatima", kazao je inženjer Nenad Poleksić.

Savremeni uređaj je donacija vrijedna pola miliona eura.

"400 hiljada eura obezbjedio je doktor Nikolas Alisa sa svojim poslovnim partnerima iz Ujedinjenih arapskih emirata, dok je preostali iznos obezbjeđen iz sredstava Kliničkog centra", navela je Zoria Kovačević.

"Moji drugari nikada nisu bili na Balkanu, prvi put su došli u Crnu Goru, doći će opet, mislim da je ovo, da vam kažem da je početak i nadamo se da ćemo pomoći više i više", kazao je Nikolas Alisa, jedan od donatora.

Dosadašnji aparat za magnetnu rezonancu bio je star više od deset godina, sporo je radio i često se kvario.

"Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko 4000 djece, a u određenim momentima, zbog kvarova na aparatu, nismo bili u mogućnosti da im obezbjedimo pregled", kazala je Kovačević

"Najveći benefit ovog magneta je što će obezbjediti bolje uslove za liječenje djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, te skraćenja procesa liječenja. Pregledi će biti kvalitetniji, postavljanje dijagnoze preciznije, komfor veći, a vrijeme snimanja kraće. Budućnost u pedijatrijskoj radijologiji, je primjena ultrazvuka i MR dijagnostike koje su potpuno neškodljive", rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Klinički centar je prošle godine imao ukupno milion i po eura donacija. 


Najčitanije iz sekcije EU vijesti