Gojčević i Čaba u Sarajevu spremali atentat na Kožara? - Vijesti.me
IMALI SAZNANJA DA DOLAZI POD LAŽNIM IMENOM

Gojčević i Čaba u Sarajevu spremali atentat na Kožara?

Baraninu i Subotičaninu se, kako je to Televiziji Vijesti potvrdila portparolka tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, na teret stavlja nedozvoljeno držanje oružja. Tužilaštvo je juče, od sarajevskog Opštinskog suda, tražilo da im bude produžen pritvor

Alan Kožar
Alan Kožar (Foto: Savo Prelević)

Baranin Marko Gojčević i Der Čaba iz Subotice boravili su u stanu u Sarajevu koji su iznajmili iz samo jednog razloga – da imaju dobar pogled na stan koji su prijatelji odbjeglog Baranina Alana Kožara pripremali za njegov dolazak. Ipak, atentat je spriječen, a sagovornik Televizije Vijesti, upućen u istragu, objašnjava da su uhapšeni imali saznanja da će Kožar iz zemlje, u kojoj se trenuno krije, pod lažnim imenom doći u Sarajevo, kako bi izbjegao hapšenje po potjernici crnogorske policije.

Plan im nije uspio jer su uhapšeni sredinom septembra na Trgu heroja u sarajevskom naselju Hrasno. Njihovo hapšenje, kako su objavili tamošnji mediji, uslijedilo je nakon dojave građana kojima se učinilo sumnjivim što se njih dvojica nekoliko dana kreću blizu zgrade i nešto čekaju. Kada je policijska patrola došla na Trg heroja, jedan od njih izgubio je živce i počeo bježati. Prije nego što su ga policajci stigli i uhvatili, bacio je ruksak. Policija je pretresom, osim veće količine novca, našla i automatsko oružje s prigušivačima.

Gojčeviću i Čabi se, kako je to Televiziji Vijesti potvrdila portparolka tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, na teret stavlja nedozvoljeno držanje oružja. Tužilaštvo je juče, od sarajevskog Opštinskog suda, tražilo da im bude produžen pritvor.

Nakon hapšenja Gojčevića i Čaba, odbjegli Kožar, dodaje sagovornik Televizije Vijesti iz istrage, nije prešao bosansku granicu već se i dalje nalazi u zemlji koja mu je i do tada bila utočište. Isti sagovornik dodaje da crnogorska policija ima saznanja o kojoj zemlji je riječ zbog čega se preduzimaju sve mjere u cilju njegovog hapšenja.

Kožar je crnogorskim istražiteljima poznat više od deset godina. Crvena interpolova potjernca za njim je raspisana zbog optužbe da je naručio postavljanje bombe ispod automobila komandira barske Interventne policije Ivana Đokovića.

I Gojčević je stari znanac policije. Sumnjičio se za pokušaj ubistva kriminalca Edmonda Mustafe. Za razliku od njih, Der Čaba je poznat u javnosti kao plaćeni ubica. On je 2004. godine priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Ubistvu je, po pisanju srbijanskih medija, prethodio sukob oko uticaja na novosadskom narko-tržištu.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti