Koncesije aerodroma uvod u privatizaciju: Posljedice će snositi građani? - Vijesti.me
VLADA PRIZNALA DA NEMA KAPACITETA

Koncesije aerodroma uvod u privatizaciju: Posljedice će snositi građani?

Vlada je, saglasni su u opoziciji, priznala da nema upravljački kapacitet i menadžersku sposobnost da zavede red u Aerodromima

aerodrom Podgorica
aerodrom Podgorica (Foto: Luka Zeković)

"Za Vladu nema važnijeg posla od brze izgradnje sveukupne infrastrukture, kako bi unaprijedili našu turističku ponudu, ali i cijelu ekonomiju. U tom smislu, valorizacija Aerodroma je prioritet svih prioriteta."

Ovu poruku premijer je poslao na otvaranju hotela  na Luštici, 10 dana nakon što je Vlada objavila predlog Koncesionog akta za aerodrome, koji predviđa da se do kraja godine izabere koncesionar koji će u narednih 25 do 30 godina upravljati aerodromima u Podgorici i Tivtu. U opoziciji, međutim, kažu da iako je Aerodromima hitno neophodna nova upravljačka struktura, Koncesioni akt sadrži brojne nejasnoće čije posljedice mogu snositi građani.

"Poput odnosa nacionalne aviokompanije i nacionalnog Aerodroma, odnosno višemilionskih dugova koji će u varijanti realizacije predloženog modela pasti na teret budžeta, odnosno svih građana Cg + da li će se državna aviokompanija prodati, da li će se rasformirati, ovakva kakva je ne može da opstane + da li će da se grade aerodromi, kako je bilo najavljeno, u zaleđu ulcinjske plaže, na sjeveru CG...", kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Zato davanje Aerodroma u zakup opisuju kao privatizaciju pod anestezijom.

"Praksa u mnogim zemljama pokazuje sa ovim javnim resursima, da su i nakon isteka koncesije obično najvjerovatniji pribavioci buduće koncesije postojeći koncesionari. + Vlada je trebalo da pristupi uvođenju reda, finansijskoj konsolidaciji, angažovanju profesionalnog menadžmenta i kreiranju stimulativnih modela poslovnog povezivanja srodnih državnih preduzeća", smatra Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Koncesionim aktom predviđeno je i da zakupac Vladi isplati najmanje 100 miliona eura keša, a da 120 miliona eura uloži u modernizaciju aerodroma.

I u GP URA vjeruju da bi sve probleme Aerodroma riješilo dovođenje profesionalnog menadžmenta, a da kredite za investicije kompanija može sama da vraća. I u SDP-u su čvrsti u stavu da strateške monopolske kompanije ne treba prodavati jer je cilj privatnih vlasnika uvijek maksimalizacija profita, zbog čega građani mogu dobiti samo skuplju uslugu.

Vlada je, saglasni su u opoziciji, priznala da nema upravljački kapacitet i menadžersku sposobnost da zavede red u Aerodromima.

"Zaista je zabrinjavajuće da Vlada ne vjeruje u profitabilnost ove kompanije, a vjeruje Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je bila spremna da ponudi 50 mil eura. Očigledno je Vlada priznala da nema upravljački kapacitet i da nema menadžersku sposobnost...", navodi Koprivica.

"Država, ukoliko to želi, može da investira kroz više varijanti. Dakle, i kroz kreditnu varijantu, i kroz neke druge modele privatno-javnog partnerstva, dovođenjem, na kraju krajeva, i manjinskog partnera koji ne bi imao većinsko vlasništvo u Aerodromima...", dodaje Damjanović.

Protiv bilo kog oblika privatizacije Aerodroma u prvi mah su se pobunile i Socijaldemokrate, koje u ovom trenutku upravljaju tim preduzećem i koje su prošle godine statusom Aerodroma uslovljavale opstanak Vlade. Ubrzo su, međutim, spustili loptu, očekujući da će se o koncesiji voditi rasprava u Skupštini. Damjanović ipak vjeruje da će Vlada taj rizik pokušati da izbjegne.

"Evidentno je da se predlaže model kako predlog ugovora ne bi stigao u parlament, odnosno kako se ne bi ispunili oni uslovi iz zakona a da parlament raspravlja o tome. Vjerovatno će se pokušati zbog unutarpolitičkih sukoba u koaliciji na vlasti stvar završiti na samoj Vladi", kaže Damjanović.

Javna rasprava o Koncesionom aktu za aerodrome traje do 10. septembra, a u opoziciji se nadaju da će Vlada odustati od ovakvog modela zakupa koji će, kako kažu, dovesti do smanjenja nivoa transparentnosti u poslovanju Aerodroma.

Direktor Aerodroma Danilo Orlandić, kojem po potpisivanju zakupa prijeti otkaz, Vladin predlog za našu televiziju nije želio da komentariše.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti