Onogošt opet otvara vrata, bivši radnici: To je dobro, ali za nas nema ni posla, ni penzije - Vijesti.me
(NE)USPJEŠNA PRIVATIZACIJA

Onogošt opet otvara vrata, bivši radnici: To je dobro, ali za nas nema ni posla, ni penzije

"Očekujemo da se za par mjeseci dio starog Onogošta stavi u funkciju. To je taj restoran i terasa koja je bila najljepša i gdje su se Nikšićani okupljali. Kasnije da se srede sve sobe, mada su i one u dosta dobrom stanju, da hotel može da prima goste"

Hotel Onogošt
Hotel Onogošt (Foto: Svetlana Mandić)

Hotel Onogošt je izašao iz stečaja i uskoro bi mogao da oživi. Iako se novi vlasnik, Nikšićanin Ranko Jovović, još ne oglašava o budućim planovima, predsjednik Opštine Veselin Grbović uskoro najavljuje prve goste.

"Očekujemo da se za par mjeseci dio starog Onogošta stavi u funkciju. To je taj restoran i terasa koja je bila najljepša i gdje su se Nikšićani okupljali. Kasnije da se srede sve sobe, mada su i one u dosta dobrom stanju, da hotel može da prima goste", rekao je Grbović.

Predsjednik Opštine računa na posjetu u susret ljetnjim festivalima Lejk i Bedem, kada prenoćište u gradu traže mladi turisti. I za novi dio hotela rješenje je na pomolu.

"Najvjerovatnije će biti namijenjen za smještaj studenata u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, tako da će biti i on rekonstruisan, posebno gornja tri sprata koja su dosta devastirana i tu mora da se sredi hidroizolacija, grijanje i sve drugo, biće dosta investicija", kazao je Grbović.

Investicije očekuju Komp Komerc iz Nikšića, koji je hotel kupio za samo milion i 100 hiljada eura, što je deset puta manji iznos u odnosu na prošli tender. Od te trgovine, građani će imati koristi, obećava prvi čovjek grada.

"Tu će biti stotinjak novih radnih mjesta, to je ono što je u ovom momentu najbolnije za građane Nikšića". 

Dok hotel čeka nove zaposlene, 14 bivših ugostitelja koji su u Onogoštu proveli radni vijek i stekli pravo na starosnu penziju, iz njega odlaze gorkog ukusa jer im država ne dozvoljava da se penzionišu. Ovih dana na adresu Nova Milića i njegove žene po drugi put su stigla odbijajuća rješenja. Prvo ih je odbio Fond PIO, a onda i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Ja pravo nemam na biro, žena ima na 70 eura. Ispunjavali smo uslove sve, rješavaju penzije kako kome oće. Nije u svakoj firmi država imala udio, pa je riješeno puno toga. Oni se sad vade na to, da na dan uvođenje stečaja nije imala udio", kazao je Novo Milić, bivši radnik HTP Onogošt.

"Privatizacijom su čak i ovi fondovi koji nas danas odbijaju za penzije dobili vlasnički udio- Fond PIO, Fond zdravstva, Fond rada u iznosu 30posto. I baš zato što su to prodali po nekoj bagatelnoj cijeni, hotel godinama propada", kaže njegov kolega Milorad Glušica.

Oporavak hotela bi ih obradovao, ali im teško padaju priče o uspješnoj privatizaciji i to što su poslije godina posvećenosti danas na ulici.

"Hotel koji je meni se čini pola grada prodat za milion i sto. Kakva je to uspješna privatizacija đe od nas 1046 radnika, sad nas 14 ne može da dobije penziju, a oni pričaju da će zaposliti novih 100, ali šta s nama koji smo stari ljudi. Ne možemo penziju ni na biro, niti se gdje zaposliti", rekao je Glušica.

Starim radnicima koji su rješenja za penzije predali prije 14 mjeseci predstoji žalba Ustavnom sudu, a novim- ukoliko se ispune obećanja gradonačelnika, nada da će imati više sreće.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti