Opozicija: I pored zabrane, koncesionari nesmetano vade šljunak - Vijesti.me
NEKONTROLISANA EKSPLOATACIJA U BIJELOM POLJU

Opozicija: I pored zabrane, koncesionari nesmetano vade šljunak

U opštini kažu da su sklopili ugovore na dva mjeseca sa privatnim preduzećima koja bi trebalo da iz korita Lima uklone nanose i izgrade obalu, upravo zbog opasnosti od poplava

šljunak, Bijelo Polje
šljunak, Bijelo Polje (Foto: screenshot (YouTube))

Za to što na bjelopoljskim plažama ovoga ljeta nije bilo kupača, osim zagađene vode, krivi su kamioni privatnih preduzeća koji i pored moratorijuma Vlade o zabrani eksploatacije šljunka iz rječnih tokova – šljunak ipak vade, tvrde u opoziciji.

"Ukoliko se nastavi ova nekontrolisana eksploatacija ovim tempom našoj rijeci nema spasa", tvrdi Dženan Kolić iz bjelopoljskih Demokrata.

"Svjedoci smo da smo na pragu jeseni da slijede jesenji kišni dani i da će se samim tim desiti da dođe do poplava i da će se desiti da opet dođe do neželjenih situacija", dodaje Radomić Jokić iz PzP Bijelo Polje.

A da do toga ne bi došlo, opština je zatražila i dobila saglasnost Ministarstva poljoprivrede za hit­ne ra­do­ve i ukla­nja­nje na­ta­lo­že­nog ma­te­ri­ja­la iz Lima koji prouzrukuje porast vodostaja. Sve to kako kažu u skladu sa akcionim planom za sprovođenje moratorijuma na eks­plo­a­ta­ci­ju rječ­nih na­no­sa i zaštite rječnih tokova.

U sanaciju obale opština je uključila sedam koncesionara sa kojima su potpisani ugovori o količini kubikaže koja treba da se ukloni iz rijeke.

"Osim te kubikaže koju oni uklanjaju jedan dio ugrađuju u obalu, a višak mogu da eksploatišu za svoje potrebe i za svaki kubik se plaća po tri eura i pet centi za količinu koja je iznešena iz Lima", navodi Muzafer Badžić iz Komunalne policije Bijelo Polje.

Ipak, u opoziciji su mišljenja da je opština sklopila štetne ugovore, te da  od uređenja obale koristi imaju samo koncesionari.

Radomir Jokić,PZP Bijelo Polje

"Mišljenja smo da i tu ima nekih koruptivnih i sumnjivih radnji.U ovom slučaju kao i u prethodnim korito Lima se ne uređuje već se devastira. Ono što je činjenica da iza tog njihovog nazovi uređenja ostaje samo haos.

U komunalnoj policiji koja sa Upravom za vode vrši nadzor na uređenju korita rijeke, ne misle tako.

"Bilo je neophodno po preporuci Ministarstva da to budu koncesionari koji su ranije vršili koncesije i koji su izvršili sve obaveze prema Ministarstvu. To je bila preporuka i mi smo se isključivo držali tih preporuka i izabrali izvođače tih radova iz naše opštine u skladu sa tim principom", kaže Badžić.

Ralizacija uređenja korita Lima koja je počela 1. jula biće završena do kraja mjeseca.

 


Najčitanije iz sekcije EU vijesti