Saobraćajni čas za najmlađe: Mali vozači znaju kad treba da stanu i sačekaju da pješaci pređu ulicu - Vijesti.me
DJECA UČILA O SAOBRAĆAKNIM PRAVILIMA

Saobraćajni čas za najmlađe: Mali vozači znaju kad treba da stanu i sačekaju da pješaci pređu ulicu

Edukativna radionica o sabraćajnim pravilima u podgoričkom vrtiću "Mali princ" dio je projekta "Neko misli na vas" Udruženja "Pčelica" i kompanije "Jugopetrol"

Djeca, radionica o saobraćaju
Djeca, radionica o saobraćaju (Foto: screenshot (TV Vijesti))

Edukativni centar "Pčelica" i kompanija "Jugopetrol" organizovali su u podgoričkom vrtiću "Mali princ" saobraćajni čas.

Djeca su kroz igru učila o osnovnim saobraćajnim pravilima prilagođenim njihovom uzrastu, a naučeno gradivo utvrdili recitacijama i pjesmama o kulturi u saobraćaju. Edukativni čas je nazivan “Stoj, da poslije ne bude joj”.

Prikazana je dječja simulacija saobraćajnice. Mali, a obazrivi, vozači znaju kad treba da stanu i sačekaju da bi pješaci prešli ulicu. Brzo su naučili prva saobraćajna pravila i nemaju dilemu šta znači crveno, žuto ili zeleno svjetlo na semaforu.

Edukativna radionica o sabraćajnim pravilima u podgoričkom vrtiću "Mali princ" dio je projekta "Neko misli na vas" Udruženja "Pčelica" i kompanije "Jugopetrol".

"U samoj akciji "Neko misli na vas" u fokusu prije svega jesu djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali takođe i roditelji kao neko ko da kažemo pravilne oblike ponašanja u saobraćaju treba da prenese na djecu kao buduće učesnike u saobraćaju", rekla je Dunja Zeković-Đonaj, marketing menadžerka "Jugopetrol" AD.

"Sigurni smo da će negdje djeca biti savjest roditeljima, ako se nesavjesno ponašaju u saobraćaju",  kazala je Đuljdana Bero iz NVO "Pčelica".

Tako ovi budući vozači sa pažnjom slušaju o saobraćajnim pravilima, postavljajući različita pitanja. Oni nove lekcije i kroz recitacije sa lakoćom savladavaju.

"U gradu na sred raskrsnice
ja stojim i dijelim propusnice
Kad crvenim okom gledam
znači proći nikom ne dam.
Kad se žuto svjetlo slije
znači još slobodno proći nije.
Ali zeljeno oko moje
ponosno kaže, prođi slobodno je!"

Iz Udruženja "Pčelica" i kompanije "Jugopetrol" kažu da su zadovoljni efektima održanih radionica u protekla dva mjeseca.

Djecu su o ponašanju u saobraćaju učili u Podgorici, Baru, Tivtu i Nikšiću. S istom misijom nastavljaju i u septembru, s tim što će edukaciju djece i roditelja organizovati i na sjeveru Crne Gore. U njihovom fokusu biće i osnovci i srednjoškolci.

"U drugoj fazi opet obraćamo pažnju na roditelje, učimo ih da vezuju pojas, djeci da postavljaju auto sjedišta, kako da ih pravilno postave i one malo starije srednjošklce koji su pred polaganje malo veća i ozbiljnija edukacija koja će biti korisna i njima i svima nama ostalima", rekla je Bero.

Do narednih radionica - "Pčelica" i "Jugopetrol" za roditelje i djecu imaju jasnu poruku.

"Pozivam djecu i roditelje da brinu o svom životu, životu svoje djece ali i drugih učesnika u saobraćaju. Poštujmo pravila, usporimo, nigdje ne žurimo", kazala je Bero.

"Djeca su buduća snaga, budući vozači, budući učesnici u saobraćaju i mi se nadamo da eto barem malim dijelom svim ovim što se radi u kampanji "Neko misli na vas" da ćemo uticati da danas, sjutra, oni budu odgovorni članovi društva i prije svega odgovorni učesnici u saobraćaju", kazala je Zeković-Đonaj.

Nakon simuliacije saobraćajnice i naučene lekcije o saobraćajnoj bezbjednosti I kulturi uslijedila je i likovna radionica. Crtali su semafore, te osmislili nove saobraćajne znake.

Saobraćajni čas u "Malom princu" završen je utvrđivanjem gradiva. Priču o pravilima u saobraćaju djeca su zaokružila recitacijama.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti