Sarvan predao spisak zahtjeva: Želi zatvoreno suđenje, malu sudnicu, da bira sudsko vijeće - Vijesti.me
OPTUŽEN ZA SVIREPO UBISTVO TETKE

Sarvan predao spisak zahtjeva: Želi zatvoreno suđenje, malu sudnicu, da bira sudsko vijeće

Početak suđenja je odgođen nakon što je optuženi kazao da ne želi advokata koji mu je određen po službenoj dužnosti, već da ima namjeru da samostalno angažuje pravnog zastupnika u ovom postupku

Emir Sarvan
Emir Sarvan (Foto: Savo Prelević)

Iako se to očekivalo danas se nije čula odbrana optuženog Emira Sarvana koji je u oktobru prošle godine, prema optužnici, na svirep način i s umišljajem ubio svoju tetku Duriju Pojatić.

Početak suđenja je odgođen nakon što je optuženi kazao da ne želi advokata koji mu je određen po službenoj dužnosti, već da ima namjeru da samostalno angažuje pravnog zastupnika u ovom postupku. Vijeće sudije Vesne Moštokol uvazilo je ovaj zahtjev i uz to mu dostavilo spisak advokata ,kako bi u najkraćem roku mogao da izabere ko će ga zastupati.

To ipak nije bio jedini Sarvanov zahtjev.

On je tražio i da se iz postupka isključi javnost jer su, kako tvrdi, od samog početka novinari prešli granicu.

"Tražim da se isključi javnost i zato što mi je život ugrožen od svih mogućih priča koje se čuju po zatvoru, pa se onda prenose van i na taj način dolaze do moje porodice koji su onda u opasnosti baš kao i ja. Tražiću i da se obavi obdukcija tijela", navodi se u njegovom zahtjevu.

Odluka o tome da li će suđenje biti zatvoreno za javnost biće donijeta kada suđenje počne.

Sarvanovi zahtjevi da mu se sudi u maloj sudnici Višeg suda jer je navodno adekvatnija ali i da bira vijeće koje će mu sudititi,odbijeni su.

Sudija Moštrokol objasnila je optuženom da ne može birati sudnicu, pa ni vijeće, jer je predmet dodijeljen slučajnom raspodjelom .

Prema onome što se nalazi u spisima predmeta, optuženi je zahtijevao i da mu bude suđeno u Strazburu ili Hagu. Sudu se dopisom obratio i njegov otac Enes Sarvan, brat ubijene Durije Pojatić tražeći da se obavi medicinsko vještačenje.

"Moj sin Emir sarvan je do 2012 godine bio zdrav. Od te godine je psihički obolio. Na insistiranje porodice otišao je kod ljekara koji mu je dao terapiju i dijagnozu. Moj sin je odbijao da uzima terapiju a zbog našeg insistiranja da nastavi sa terapijom otišao je od kuće i nije se pojavio do jeseni 2017.godine. Zbog neliječenja, bojim se da je bolest kod mog sina uznapredovala i da je njegovo stanje svakim danom sve gore", kazao je otac optuženog Emira, Enes.

Prema optužnici, Sarvan je 30. oktobra prošle godine u stanu u podgorickom Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog na svirep način s umišljajem ubio Duriju Pojatić. Tokom istrage, optuženi se branio ćutanjem.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti