"Skadarsko jezero jedno od najljepših u Evropi, gradnja bi mogla da otjera turiste" - Vijesti.me

"Skadarsko jezero jedno od najljepših u Evropi, gradnja bi mogla da otjera turiste"

Pored Ramsarske, u Crnu Goru su došli i predstavnici Bernske konvencije, koji se bave zaštitom divljih životinja i njihovih staništa na međunarodnom nivou, a čija je Crna Gora takođe potpisnica

Skadarsko jezero
Skadarsko jezero (Foto: TV Arte)

Predstavnici Ramsarske konvencije došli su u Crnu Goru kako bi se bolje upoznali sa planiranom gradnjom na Skadarskom jezeru, koje se nalazi na Ramsar listi vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

U razgovoru sa našu Televiziju kažu da je lokalitet Skadarskog jezera jedan od najljepših u Evropi.Porede ga sa nekim od svjetski najatraktivnijih lokacija na Tajlandu I zbog toga upozoravaju šta može prouzrokovati gradnja u NP.

“Ako se nastavi gradnja oko jezera, onda će uskoro izgledati kao bilo gdje drugo, kao u Španiji, Južnoj Francuskoj i turisti se možda neće vraćati”,  kazao je Tobias Salate iz Ramsarska konvencija

Podsjetimo, u okviru Nacionalnog parka Skadarsko jezero vec je pocela gradnja pristupnih puteva za buduci hotelski kompleks Porto Skadar Lejk, a planira se I izgradnja turističkog naselja na lokaciji Mihailovići, u okviru kojeg je predviđen hotel, velnes i spa centar, pristaništa i marina.Sve to radi se bez usvojenog novog Prostornog plana posebne namjene .

Pored Ramsarske, u Crnu Goru su došli i predstavnici Bernske konvencije, koji se bave zaštitom divljih životinja i njihovih staništa na međunarodnom nivou, a čija je Crna Gora takođe potpisnica.

„Naša misija je da pomognemo državnim vlastima da mjerama upravljanja zaštite staništa i vrste koje su zaštićene Bernskom konvencijom. Nakon što prikupimo sve informacije, nezavisni eksperti će spremiti izvještaj sa zaključcima“, kazao je Đanluka Silvestrini, Bernska konvencijaza par mjeseci dati ocjenu o ovim projektima.

 Naši sagovornici poručuju da treba planski i pažljivo graditi u okviru područja nacionalog parka, i pritom voditi računa o lokalnim, a ne samo o interesima stranih investitora.

„Imate samo jednu Crnu Goru, investitori mogu sa svojim novcem da odu bilo gdje. Na duže staze vi morate da odlučite šta tačno želite da zadržite u državi“, kazao je Salate.

Najavljuju da će, nakon razgovora sa predstavnicima Vlade , ali i nevladinog sektora, u izvještaju koji će biti gotovo.

Neformalno udruženje građana Virpazara ranije je najvišim državnim adresama uputilo apel, ali i predalo peticiju građana kojom traže da se spriječi izgradnja ovih objekata, jer će ona, kako smatraju, devastirati prostor Nacionalnog parka Skadarsko jezero


Najčitanije iz sekcije EU vijesti