Glazgov - najstariji internacionalni stadion na svijetu

“Hempden park” je skoro 50 godina bio najveći stadion na svijetu, sve dok 1950. nije sagrađena “Marakana” u Rio de Žaneiru

422 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Wiki
Foto: Wiki

Glazgovski “Hempden park” je najstariji internacionalni stadion na svijetu - a prvi put u istoriji ovo monumentalno zdanje, sagrađeno 1903. godine na obali rijeke Klajd, biće domaćin utakmica velikog takmičenja reprezentacija, svjetskog ili evropskog prvenstva.

Daleko od toga, međutim, da se na ovom kultnom objektu nisu igrale velike utakmice. Osim istorijskih okršaja Seltika i Rendžersa, tu je gostovala je i čuvena mađarska “laka konjica”, na njemu je odigran legendarni meč finala Kupa šampiona 1960. u kojem je Real Madrid savladao Ajntraht Frankfurt 7:3.

To je i dan-danas finale sa najviše golova...

Škoti još pamte pobjedu nad Engleskom 1976. (najstariji derbi na svijetu), kada je Keni Dalgliš zatresao mrežu proturivši loptu kroz noge Reju Klemensu. Gol na Hempdenu je postigao i pokojni Dijego Maradona, tada 18-godišnjak u pobjedi Argentine 3:1 u prijateljskom meču 1979, a tu je i Zinedin Zidan, 2002. u finalu Lige šampiona Real - Bajer Leverkuzen postigao jedan od najljepših golova u istoriji elitnog evropskog klupskog takmičenja.

“Hempden park” je, inače, skoro 50 godina bio najveći stadion na svijetu, sve dok 1950. nije sagrađena “Marakana” u Rio de Žaneiru. Rekordna posjeta zabilježena je 1937. kada je utakmicu Škotska - Engleska (a koju bi drugo?) gledalo čak 139.547 gledalaca, a 20.000 ljudi je ostalo ispred stadiona.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Reprezentacija Škotske na ovom fudbalskom hramu igra sve utakmice od 1906. godine, a na Euru će dva puta biti domaćin - Hrvatskoj i Češkoj. Engleskoj će, pak, gostovati na “Vembliju”.

Glazgov je fudbalski grad, u njemu “živi” jedno od najvećih rivalstava na svijetu - popularni Old firm, orkšaj Rendžersa i Seltika. Kada se oni sastanu, to je, zapravo, više od fudbala - kroz taj meč prelamaju se vjerske, političke, etničke i klasne podjele.

Treći po veličini grad u Ujedinjenom kraljevstvu (iza Londona i Birmingema) je jedna od prvih milionska metropola na svijetu: u Glazgovu je, naime, 1931. godine živjelo čak 1.088.000 stanovnika. Sada ih je skoro upola manje - zato neki, pomalo u šali kažu, da monumentalni grad živi od stare slave...

Bonus video: