Budimpešta - ljepotica na Dunavu

Mađarska će u Budimpešti dočekati Francusku i Portugal, reprezentacije koje će se 23. juna na "Puškaš areni" sastati međusobno u reprizi finala prošlog EP

424 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sagrađen na temeljima legendarnog NEP stadiona u Budimpešti, betonske gromade gdje se pisala istorija fudbala, umivena arena “Ferenc Puškaš”, nazvana po najvećem mađarskom fudbaleru svih vremena, jedan je od novijih simbola ovog srednjoevropskog grada na Dunavu.

Stadion je sagrađen 2019. godine, ima kapacitet od 67.215 mjesta i već je bio domaćin velikih utakmica: tu su, zbog koronavirusa i raznih restrikcija sa putovanjima, Liverpul i Lajpcig igrali oba meča u osmini finala LŠ, na njemu su se sastali i Atletiko Madrid i Čelsi, takođe u osmini finala.

“Puškaš arena” je otvorena duelom između Mađarske i Urugvaja, pred 65.000 gledalaca, što je za sada i rekordna posjeta. Gradeći stadion, vlasti Budimešte su svjesno sagradili samo 500 parking mjesta - želeći na taj način da pospješe gradski prevoz.

Ovog ljeta, Mađarska će na Evropskom prvenstvu na ovoj areni ugostiti Francusku i Portugal, reprezentacije koje će se 23. juna tu sastati međusobno u reprizi finala prošlog EP i vjerovatno najvećem derbiju cijele prve faze Eura.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

“Puškaš arena” će, zanimljivo, biti otvorena za navijače u stoprocentnom kapacitetu, dok pandemija koronavirusa još traje - na kažu zato uzalud da će se duh Evropskog prvenstva u fudbalu najviše osjetiti u Budimpešti.

Grad na Dunavu, nastao spajanjem ravničarske Pešte i brdovitog Budima, jedan je od najljepših u Evropi - moćna rijeka kao da spaja ova dva dijela grada, a ne razdvaja...

Sa devet veličanstvenih mostova, od kojih je najstariji i najpoznatiji Sečenjijev lančani most, te velelepnom zgradom parlamenta, drugoj po veličini u Evropi, Budimpešta sa lakoćom parira svim kulturnim i turističkim metropolama kao što su Berlin, Rim, Pariz ili London.

Rimu i Londonu će ovog ljeta parirati i fudbalski...

Bonus video: