Crni pauk

Legendarni golman Lav Jašin vodio je Sovjetski Savez do titule na prvom Evropskom prvenstvu

72 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fifa
Foto: Fifa

Lav Jašin je bio najbolji golman u istoriji fudbala, jedini čuvar mreže koji je dobio Zlatnu loptu "Frans fudbala".

Ovaj ruski džin odveo je selekciju Sovjetskog saveza do titule na prvom Evropskom prvenstvu u fudbalu, u Francuskoj 1960.

"Kada Lav Jašin stane na gol, lopta tu nema ni najmanji prolaz. Imao je ruke duge poput pauka, uvijek je bio obučen u crno, a odlikovao se svedenim stilom i ogoljenom elegancijom koja je prezirala spektakularnost suvišnih pokreta.

Kada su ga upitali u čemu je njegova tajna, odgovorio je da se recept sastoji u tome da popuši jednu cigaretu kako bi smirio živce i da drmne jednu čašicu kako bi opustio mišiće", pisao je za njega čuveni urugvajski novinar i pisac Eduardo Galeano.

Lav Jašin je cijeli život bio posvećen Rusiji i moskovskom Dinamu, jedinom klubu u kojem je branio. Godine 1953, kada je još čekao šansu da stupi na scenu, oprobao se u hokeju na ledu.

Naravno, bio je golman, i naravno, imao je uspjeha - sa Dinamom je osvojio Kup Rusije.

Prije toga je radio 20 sati dnevno u jednoj vojnoj fabrici u Moskvi.

A kada su mu konačno pružili šansu da stane ispred fudbalskog gola, nastupio je period "mraka" za većinu napadača koji su igrali protiv Rusije ili Dinama.

Šest godina zaredom bio je šampion sa svojim klubom, a za reprezentaciju je branio na četiri vezana svjetska prvenstva (1958, 62, 66. i 70).

U legendu je ušao već 1960, kada je sa "zbornajom" osvojio EP u Francuskoj. U polufinalu protiv Francuske (5:4) i u finalu protiv Jugoslavije (2:1) branio je kao da ima 100 ruku, iako je poneka lopta završavala u njegovoj mreži.

Bio je specijalista za penale, niko od protivničkih igrača nije želio da ih šutira kada je on stajao na golu.

"Užitak koji Juri Gagarin osjeća kad leti u svemir jedino se može porediti sa mojim užitkom kada odbranim penal", procijenio je Jašin.

Od fudbala se oprostio 1971. Oproštajnu utakmicu, u kojoj su igrali Pele, Bekenbauer i Euzebio na moskovskom stadionu "Lenjin" gledalo je 100 hiljada ljudi.

Isped stadiona Dinama, i dalje stoji njegova bronzana statua.

Umro je 1990. godine, ali će legenda trajati vječno.

Bonus video: