Nacionalni bombarder

Ubojiti napadač Gerd Miler bio je najzaslužniji za prvu evropsku titulu Njemaca

79 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fifa
Foto: Fifa

Gerd Miler, zvani "nacionalni bombarder", odveo je Njemačku (tada Zapadnu) do titule Evropskog šampiona 1972. godine u Belgiji.

O ovom kratkonogom i debeljuškastom golgeteru i dan-danas kruže anegdote. Interesantnu priču napisao je i čuveni urugvajski novinar Eduardo Galeano:

"Trener u minhenskom klubu TSV rekao mu je: "Ti u fudbalu nećeš daleko dogurati. Bolje ti je da se baviš nečim drugim". U to vrijeme, Gerd Miler je radio 12 sati dnevno u jednoj fabrici tekstila".

Jedanaest godina kasnije, 1974. ovaj zdepasti fudbaler postao je svjetski prvak i sve do pojave Miroslava Klosea bio je najbolji strijelac u istoriji njemačkog reprezentativnog fudbala.

"Na terenu se ovaj strašni vuk nije ni primjećivao. Prerušen u bakicu, sakrivši očnjake i šape, bio je pravo nevinašce koje velikodušno dijeli lopte i čini sva moguća milosrdna djela. Za to vrijeme se neprekidno prikradao kaznenom prostoru. A kada bi se našao pred golom, pošla bi mu voda na usta: mreža je bila čipkasta haljina djevojčice kojoj nije mogao da odoli. Tada bi se iznenada razdjenuo i zario zube", napisao je Galeno.

Miler je "zario zube" u protivničku mrežu skoro 1.500 puta u karijeri ako se računaju utakmice u mlađim kategorijama i amaterskim klubovima.

Za reprezentaciju Njemačke postigao je prosječno 1,09 golova (68 na 62 utakmice), u Bundesligi je uvalio tačno onoliko pogodaka koliko ima dana u godini (365, na 427 mečeva), dok će njegov klupski internacionalni prosjek (66 golova na 74 utakmice) malo ko moći uskoro da dostigne.

U finalu EP 1972, protiv Sovjetskog Saveza, na stadionu "Kralj Boduen", Miler je postigao dva gola u pobjedi od 3:0, pa je "elf" osvojilo prvu titulu evropskog šampiona.

Ova legenda minhenskog Bajerna, koga su još zvali "torpedo" (za Bajern je postigao 398 golova za 15 sezona), oprostio se od fudbala 1982. godine jer nije mogao da se izbori sa alkoholom.

Njegovi bivši klupski drugovi sakupili su novac i platili mu liječenje.

Radio je dugo Bajernu kao trener amaterskog tima. Minhenski klub je prije nekoliko godina objavio da Miler boluje od Alchajmerove bolesti i da se nalazi na liječenju.

Kompanija "Adidas" i dan-danas proizvodi seriju proizvoda pod njegovim imenom.

Bonus video: