Cvrčak i mrav

Priča od Danskoj i legendarnom Peteru Šmajhelu - kako je EP 1992. osvojila selekcija koja se nije ni kvalifikovala za završnicu

0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Na EP u Švedskoj 1992. godine ispisana je jedna od najčudnijih priča u istoriji fudbala - pehar je osvojila reprezentacija koje se nije ni kvalifikovala na šampionat.

A u Geteborgu, Malmeu, Stokholmu i Norčepingu trebalo je da igra Jugoslavija, sa Savićevićem, Stojkovićem, Mijatovićem, Bobanom, Šukerom, Bokšićem, Baždarevićem, Prosinečkim...

Ova čudesna ekipa prošetala se kroz kvalifikacije, ostavivši iza sebe upravo Dansku. I kada se selekcija Ivice Osima spremala da osvoji EP, buknuo je rat i sve je bilo završeno.

"Dizajnirao sam novu kuhinju, kada mi je stigao poziv - idemo u Švedsku. Rekao sam ženi da moram da dizajniram nešto drugo - fudbalski tim", pričao je selektor Danske Rikard Meler-Nilsen.

Tako je počela priča o „cvrčku i mravu”, kako su je potom nazvali, jer ta ista Danska, koja se nije ni kvalifikovala, 20 dana kasnije u finalu je srušila moćnu Njemačku (2:0), aktuelnog svjetskog prvaka.

„Godine 1992. raspjevani cvrčak pobijedio je vrijednog mrava. Njemački igrači su provodili vrijeme uz post, apstinenciju i rad, a Danske uz pivo, žene i sunčanje. Nisu imali ni vremena ni želje za pripreme, tako da ekipa nije mogla da računa na svoju najsjajniju zvijezdu, lakonogog strijelca Mihaela Laudrupa. Nasuprot njima, reprezentacija Njemačke je došla do finala u najjačem sastavu, sa Mateusom, Klinsmanom i ostalim zvijezdama. Ali, iako je trebalo da pobijedi, Njemačka je pretrpjela poraz od Danske, koja nija morala ništa i koja je igrala kao da je teren bio samo produžetak pješčane plaže”, napisao je slavni urugvajski novinar i pisac Eduardo Galeano.

Takva Danska iznenadila je na startu Englesku (0:0), potom izgubila od domaćina Švedske (1:0), a onda šokirala Francusku (2:1) i plasirala se u polufinale, gdje se sastala sa Holandijom.

Ekipa Van Bastena, Gulita i Rajkarda je bila izraziti favorit, ali nije mogla da uradi ništa protiv golmana Petera Šmajhela (2:2), koji je u penal-ruletu odbranio odlučujući penal Van Bastenu.

Ovog plavokosog gorostasa od oca Poljaka i majke Dankinje agencija „Rojters” je sedam godina kasnije, kada je sa Mančester junajtedom sve osvojio, u anketi u kojoj je učestvovalo preko 200 hiljada ljudi proglasila najboljim golmanom svih vremena, ispred Lava Jašina i Gordona Benksa.

Bonus video: