Posljednji mohikanci

Matijas Zamer dobio je Zlatnu loptu u godini u kojoj su Njemci posljednji put osvojili EP

0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Fudbal se vratio kući - bila je parola Evropskog prvenstva 1996. godine, koje je organizovala Engleska, kolijevka fudbala.

Upravo u Engleskoj, Uefa je predstavila modifikovanu (proširenu) verziju kontinentalnog šampionata - sa četiri grupe od po četiri tima, kao i sa četvrtfinalnom utakmicom. Dvostruko duži Euro nego prethodni, duplo više utakmica i, neki će reći, duplo bolji fudbal.

Kao i 30 godina ranije, kada su organizovali Svjetsko prvenstvo, Englezi su očekivali da će na svojoj teritoriji osvojiti veliko takmičenje. Ali, kako je koju godinu ranije izjavio legendarni engleski centarfor Geri Lineker, "fudbal je igra 11 protiv 11 u kojoj uvijek pobjeđuju Njemci".

Naravno, Njemci su osvojili Evropsko prvenstvo pobjedom protiv Hrvatske u četvrtfinalu (2:1), trijumfom protiv Engleske u polufinalu (penalima, nakon 1:1) i zlatnim golom Olivera Birofa protiv senzacije prvenstva Češke u finalu (2:1).

Od Eura u Engleskoj počela je era modernog fudbala u kojoj svi igraju kao što su igrali Njemci prije deset ili 20 godina - sa puno trčanja i sirove snage. Tako je počelo doba industrijskog fudbala koji su Njemci njegovali mnogo ranije nego ostali.

A "posljednje Mohikance" pravog njemačkog fudbala sa klupe je predvodio nekadašnji defanzivac "elfa" Berti Fogst, koji je javnosti sa ovih prostora mnogo poznatiji kao igrač koji se gubio u driblinzima Dragana Džajića, nego kao neprelazni desni bek.

Njegovu ekipu činili su Kepke, Babel, Rojter, Zamer, Cige, Štrunc, Ailts, Hesler, Šol, Meler i Klinsman, dok su sa klupe ulazili Šnajder, Birof, Rek, Helmer, Kunc... Bila je to posljednja generacija njemačkih fudbalera koja je osvojila Evropsko prvenstvo.

Simbol nekadašnje čelične snage njemačkog fudbala bio je Matijas Zamer - centralni bek koji je te 1996. godine dobio Zlatnu loptu "Frans fudbala" kao najbolji evropski fudbaler.

"Nikada sebe nijesam doživljavao kao lidera te generacije. Na terenu smo svi bili jednaki", pričao je Zamer, koga su smjeliji njemački novinari poredili sa Francom Bekenbauerom.

Istina je da Zamer nije bio elegantan kao njegov slavniji prethodnik, ali je znao da podmetne glavu tamo gdje mnogi ne bi postavili nogu. Bio je jednako neustrašiv u odbrani i opasan u napadu kada pređe centar...

Neki od istaknutih igrača tog evropskog prvenstva bili su i rasni engleski golgeter Alan Širer (najbolji strijelac prvenstva sa pet golova), fudbalski boem Gaskojn, Česi Nedved, Poborski i Berger, Italijan Maldini, Francuz Desai...

Bonus video: