Bogovi fudbala

Grci su 2004. senzacionalno osvojili EP, kapiten Teodoros Zagorakis bio je prvi među jednakima

71 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine donijelo je senzacionalnog pobjednika - trofej najboljeg na Starom kontinetnu nije podigao kapiten domaćina Luis Figo, ili neka od superzvijezda turnira Zidan, Raul, Bekam ili Nedved, već predvodnik neustrašivih “grčkih pirata” Teodoros Zagorakis.

Grčka, mjesto rođenja demokratije, zemlja koja je svijetu dala važne filozofe i političare, pisce i pozorište, matematičare i fizičare, 2004. godine bila je domaćin Olimpijade, a fudbalski reprezentativci su po povratku iz Lisabona u Atini dočekani kao bogovi.

“Ako je ovo san, ne želim nikada da se probudim”, pisalo je na bilbordima širom Atine.

Napravljen je spektakularan doček, život je potpuno stao, a navijači su pod Olimpom su skandirali: “Bog je Njemac”.

Kreator čuda bio je poznati njemački trener Oto Rehagel, koji je Grčku preuzeo 2001. godine. Na debiju na klupi doživio je katastrofu protiv Finske 1:5.

Domaće prvenstvo drmali su finansijski skandali, problemi sa huliganima, ali nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2002. Grčka se lagano prošetala kroz kvalifikacije za EP u Portugalu i završila na 1. mjestu u grupi sa šest bodova više od Španije.

Na završni turnir u Portugalu Grci su došli kao potpuni autsajderi, selekcija koja na prethodna dva šampionata na kojima je učestvovala nije upisala pobjedu.

A na startu je šokirala domaći Portugal (2:1). Poslije osvajanja drugog mjesta u grupi očekivao ih je tada po mnogima nepremostiva prepreka - aktuelni šampion reprezentacija Francuske, puna svjetskih zvijezda, koje je kući poslao napadač Haristeas.

Nova senzacija desila se u polufinalu, gdje su Grci srebrnim golom Delasa savladali Češku.

"Činjenica je da je Grčka iznenadila fudbalski svijet. Nije potrebno samo da imate velika imena u timu, morate stalno da se dokazujete na terenu. U Portugal nijesmo došli kao turisti, stigli smo da uradimo nešto korisno", kazao je predvodnik generacije Teodoros Zagorakis.

U finalu repriza duel sa otvaranja prvenstva - Portugal, prepun pun zvijeza (Figo, Deko, Kristijano Ronaldo, Rui Kosta...) po drugi put pao je pred “grčkim bogovima fudbala”.

Portugalci su imali više od 30 minuta da izjednače, ali nijesu uspjeli ni da probiju put do gola granitnih Helena koje je predvodio neustrašivi vođa Zagorakis.

On je bio pravi lokalni momak - nastupao je u rodnoj Kavali i PAOK-u, a titulu prvaka Evrope dočekao je kao fudbaler atinskog AEK-a.

Tek nakon Evropskog prvenstva otišao je u Bolonju, ali se brzo vratio nazad.

Bonus video: