Maestralni Inijesta i potvrda moći Španije

Omaleni vezista predvodio „crvenu furiju” do nove titule na Euru 2012.

81 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Dominacija Španije je bila očigledna i 2008, potvrđena je 2010. na Mundijalu, a onda i 2012. na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

„Crvena furija” je odbranila evropsku titulu, a u moru asova koje je vodio Visente del Boske uvijek je posebno impresionirao lakoćom igranja fudbala Andres Inijesta.

Omaleni majstor se nije isticao golovima i asistencijama (imao je samo jednu na EP 2012), ali ono što je igrao u tandemu sa Ćavijem prepričava se i prepričavaće se generacijama.

Tri puta je Inijesta bio igrač utakmice na Euru 2012, a tu nagradu je dobio i u finalnom duelu u kojem su Španci deklasirali Italiju rezultatom 4:0.

David Silva, Đordi Alba, Fernando Tores i Huan Mata su pogađali mrežu „azura”, dok je Inijesta te julske noći prije gospodario terenom Olimpijskog stadiona u Kijevu.

"Natjerali ste me i da nekada nešto kažem o pojedincu, iako to izbjegavam. Da, Inijesta je blago španskog i svjetskog fudbala", rekao je Del Boske.

Španci su protiv Italije igrali i u grupi (bilo je neriješeno - 1:1), a na putu ka četvrtfinalu su savladali i Republiku Irsku 4:0, te Hrvatsku u posljednjem kolu 1:0 kada je presudio pogodak Hesusa Navasa u 88. minutu.

A onda je uslijedilo ono pravo, utakmice nokaut faze u kojima je Španija pokazala da je spremna za ono zbog čega je i došla na Euro - da osvoji trofej.

Prvo je nadigrana Francuska (2:0), onda je u polufinalu pao Portugal tek poslije penala, prije vatrometa u finalnom okršaju sa Italijanima.

Inijestina magija je trajala još dugo nakon Eura, traje i danas u dresu japanskog Kobea, a trofeji koje je osvojio sa Barselonom i reprezentacijom jasno govore kakva je legenda.

Sa Špancima je bio i prvak svijeta 2010, a sa Barsom ima čak 30 pehara - od toga četiri u Ligi šampiona i devet u La Ligi.

Bonus video: