Francuska - ima li ko jači?

Povratak Karima Benzeme nakon šest godina dodatno je ujačao svjetske prvake

117 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Francuske na Evropsko prvenstvo dolazi sa jednim ciljem - da ponovo objedini titule evropskog i svjetskog šampiona.

Francuzi su 1998. na domaćem tlu osvojili Mundijal, potom su dvije godine kasnije trijumfovali na Euru u Belgiji i Holandiji, a nakon osvajanja SP u Rusiji 2018. mogli bi drugi put da “spoje” dvije najveće titule.

Prije više od 20 godina Francusku je do titule svjetskog i evropskog prvaka vodio Didije Dešan, koji je od 2012. na klupi nacionalnog tima i koji ima priliku da ovog ljeta i kao selektor osvoji Euro.

Dres Francuske, Euro 2020
foto: Graphic news

Pokriće za visoke ambicije je vrhunski tim sastavljen od velikih zvijezda, koji u svojim klubovima igraju glavne uloge. Prvi među jednakima je Karim Benzema, koji je nakon šest godina ponovo u nacionalnom timu. Benzema će biti u srcu napada, dok će se sa krilnih pozicija ubacivati Antoan Grizman i Kilijan Mbape.

Grizman je na prethodnom Euru bio najbolji francuski igrač, postigao je šest golova i proglašen je za najboljeg igrača na turniru na kojem je njegova selekcija u finalu poražena od Portugala 1:0. Mbape je blistao na Mundijalu u Rusiji, gdje je izabran za najboljeg mladog igrača.

Ako Benzema, Mbape ili Grizman ne budu na nivou tu su Žiru, Dembele, Ben Jeder i Markus Tiram.

Euro 2020, Francuska tim
foto: Graphic news

I sredina terena je paklena, a na njoj se izdvaja jedno ime - Ngolo Kante. Radi se najboljem fudbaleru ove sezone, kandidatu za Zlatnu loptu, koji bi eventualnim osvajanjem Eura i vjerovatno bio prvi izbor za tu nagradu. Kante je osvojio Ligu šampiona sa Čelsijem, u polufinalu protiv Reala i finalu protiv Mančester sitija je bio igrač utakmice, a i tokom čitave sezone bio je na vrhunskom nivou. Kante će da leti po terenu i kvari igru protivnicima, a za kreaciju su zaduženi, između ostalog, Pogba i Lemar.

I u odbrani je velika konkurencija za prvi tim - tu je otkriće na prethodnom Mundijalu, Benažaman Pavar, potom Lukas Ernandes, Rafael Varan, Presnel Kimpembe.... Na golu je neprikosnoven Ugo Ljoris. Francuze od starta čeka težak posao i „grupa smrti“ gdje su još Njemačka, Mađarska i Portugal.

Grupa F, Euro 2020
foto: Graphic news

Prvi meč igraju protiv Njemaca (15. jun, Minhen), potom na red dolaze Mađari (19. jun, Budimpešta) i u posljednjem kolu aktuelni šampioni, Portugalci (ponovo u Budimpešti, 23. juna).

Teže nije moglo. Ali, ako žele da osvoje prvenstvo, Francuzi moraju da igraju protiv najjačih. I da ih pobijede.

Bonus video: