Najljepši golovi na EP: Van Basten za sva vremena, lob Poborskog, Šikova elegancija...

Podsjetite se nekih maestralnih pogodaka sa prethodnih šampionata Evrope

11516 pregleda 4 komentar(a)
Šik proslavlja pogodak, Foto: Reuters
Šik proslavlja pogodak, Foto: Reuters

Reprezentativac Češke, Patrik Šik juče je postigao jedan od najljepših pogodaka na evropskim šampionatima. Na utakmici protiv Škotske napadač je primio loptu na centru, krajičkom oka ugledao da je golman Dejvid Maršal izletio i sa centra ga matirao. Domaći navijači na „Hempden parku“ su tugovali, ostatak Evrope je uživao u majstoriji napadača „knedlički“.

Šikova majtorija ušla je u kategoriju najboljih i najljepših golova u istoriji evropskih šampionata. Konkurencija je žestoka, tokom 15 prethodnih turnira postignuto je mnogo lijepih golova, a ovo su neki od njih.

Antonjin Panjenka – Čehoslovačka – Zapadna Njemačka 1976.

Penal koji je promijenio fudbal. Finale Čehoslovačke i Zapadne Njemačke 20. juna 1976. na beogradskoj „Marakani“ odlučeno je u penal seriji, a posljednji udarac izveo je Antonjin Panjenka. I, u tom trenutku, zaprepastio fudbalski svijet. Takva količina lukavstva i inteligencije ranije nije viđena na fudbalskim terenima – Panjenka je potkopao loptu, savladao Sepa Majera i Čehoslovačkoj donio prvu i, za sada, jedinu evropsku titulu.

Rej Vilkins – Engleska - Belgija 1980.

Belgija i Engleska remizirali su (1:1) u prvom kolu na Evropskom prvenstvu 1980. godine, a vezista Engleza, Rej Vilkins u 26. minutu postigao je pogodak za vođstvo Albiona. Primio je loptu, podigao je preko protivničkih igrača, a onda ležerno prebacio preko golmana Pfafa.

Gol je bio dovoljan samo za bod, budući da je Belgija tri minuta kasnije izjednačila preko Jana Kulemansa.

Roni Vilan – Republika Irska – SSSR 1988.

Spektakularan pogodak, jedan od najljepših ikada. Mik Mekarti je ubacio loptu iz auta, Roni Vilan uhvatio volej i matirao Rinata Dasajeva. Gol, koji navijači Irske i danas pamte. Sa tog šampionata pamtiće i pobjedu na Engleskom, ali im to nije bilo dovoljno da prođu grupu.

Marko van Basten – Holandija - SSSR 1988.

Majstorija. Umjetnost. Poezija u izvedbi sjajnog Marka van Bastena u finalu protiv Sovjetskog saveza. Jedan od najljepših pogodaka, ne samo na evropskim prvenstvima. Arnold Muren je centrirao, Van Basten iz skoro „mrtvog ugla“ uhvatio volej i prebacio Dasajeva. Za sva vremena.

Tomas Brolin – Švedska – Engleska 1992.

Šveđani su 1992. godine bili domaćini Evropskog šampionata, a protiv Engleza su igrali meč u trećem kolu grupne faze. Engleska je povela kada je Dejvid Plat u 4. minutu zatresao mrežu, Jan Erikson je u 51. izjednačio, a tri boda Šveđanima donio je Tomas Brolin u 82. minutu – prvo se izborio za jednu loptu, kombinovao sa Klasom Ingesonom, potom proigrao Martina Dalina, koji mu je odmah asistirao, a fudbaler Švedske maestralno poslao loptu u gornji desni ugao.

Pol Gaskojn – Engleska – Škotska 1996.

Čuveni pogodak Gaze na Euru 1996. protiv velikog rivala. Nesmetano je došao do kaznenog prostora Škotske, primio loptu, koju mu je poslao Daren Anderton, prebacio Kolina Hendrija i „zapalio“ tribine „Vemblija“. Uslijedilo je popularno slavlje, čuvena „zubarska stolica“.

Karel Poborski – Češka – Portugal 1996.

Češka je u Engleskoj 1996. imala sjajnu generaciju, stigla do finala, ali je u meču za trofej poražena od Njemačke. U četvrtfinalu Česi su minimalnim rezultatom savladali Portugal, a jedini pogodak postigao je Karel Poborski. Bio je to trenutak magije – primio je loptu, oslobodio se protivničkih igrača i prebacio Vitora Baiju. Poborski je blistao na tom Euru i po završetku turnira otišao u Mančester junajted.

Alan Širer – Engleska – Holandija 1996.

Širer je na Euru 1996. bio najefikasniji strijelac sa pet pogodaka, a najljepši je postigao u grupnoj fazi protiv Holandije. Krunisao je timsku akciju u kojoj su učestvovali Gaskojn, Tedi Šeringem i Stiv Mekmanaman. Bio je to drugi pogodak Širera na tom meču.

Maniš – Portugal – Holandija 2004.

Maniš je na Evropskom prvenstvu 2004. bio jedan od najboljih portugalskih igrača, a u polufinalu protiv Holandije postigao je odlučujući pogodak za plasman u finale. Maestralan potez.

Zlatan Ibrahimović – Švedska – Italija 2004.

Meč je odigran u grupnoj fazi i završen 1:1. Italija je povela golom Antonija Kasana, da bi Švedska izjednačila preko Ibrahimovića. Šveđani su izveli korner, u šesnaestercu je nastala gužva, a Ibra akrobatski petom u skoku smjestio loptu u mrežu.

Zlatan Ibrahimović – Švedska – Francuska 2012.

Još jedan od mnogih spektakularnih Ibrahimovićevih golova. U pitanju je pogodak protiv Francuske u grupnoj fazi 2012. godine – asistencija Sebastijana Larsona i sjajan volej Ibre.

Đerdan Šaćiri – Švajcarska – Poljska 2016.

Fenomenalne makazice Šaćirija nisu bile dovoljne Švajcarcima da prođu u četvrtfinale. Eliminisani su od Poljske, ali je Šaćirijev gol ostao upisan kao jedan od naljepših na šampionatima.

Hal Robson-Kanu – Vels – Belgija 2016.

Belgija je prije pet godina bila kandidat za titulu, ali je u četvrtfinalu, nakon preokreta, senzacionalno poražena od Velsa 3:1. Sjajan je bio drugi gol Velšana – Aron Remzi je centrirao, a Robson-Kanu se u stilu Johana Krojfa oslobodio čuvara i postigao gol.

Bonus video: