Bitka na Dunavu: Francuska i Portugal žele da izbjegnu Engleze

Rasplet u grupi F - Francuska protiv Portugala

4861 pregleda 0 komentar(a)
Portugal ne pomišlja na poraz: Ronaldo, Foto: Reuters
Portugal ne pomišlja na poraz: Ronaldo, Foto: Reuters

Utakmicama Njemačka - Mađarska i Francuska - Portugal večeras (21 sat) završava se grupna faza Evropskog prvenstva.

Sve selekcije iz grupe F imaju šansu za prolazak u nokaut fazu, a uoči posljednjih 90 minuta kalkulacija je mnogo.

Aktuelni svjetski prvak Francuska i evropski - Portugal na „Puškaš areni“ u Budimpešti igraju derbi grupne faze Eura. Oba tima su u užem krugu favorita za titulu, a Francuzi u nokaut fazu mogu proći sa prvog mjesta u grupi. Za to im je potrebna pobjeda, dok bi u slučaju remija prvo mjesto izgubili, ako Mađarska iznenadi Njemačku.

O porazu niko u francuskom taboru ne razmišlja, a Didije Dešan ističe da nije zabrinut što povratnik u nacionalni tim Karim Benzema nije zatresao mrežu u prva dva kola.

- Najvažnije u čitavoj priči je da niko od nas ne sumnja u Karima, strpljenje ključn svega. Dođe vrijeme kada napadači ne pogađaju mrežu, ali njegov doprinos se e ogleda samo u tome da li će dati gol ili ne - rekao je Dešan.

GRIZMAN: KAO FINALE

- Ovo je kao finale. Biće teška utakmica, ali smo spremni. Stadion će ponovo biti pun i srećan sam što nas očekuje dobra atmosfera - poručio je Antoan Grizman.

Nakon pobjede na startu nad Mađarskom, Portugalci su nadigrani i poraženi u Minhenu od Njemačke. Sa turnira mogu biti eliminisani ako izgube od Francuza, a Mađari savladaju Njemce.

- Moramo još jednom da pogledamo snimak meča sa Njemačkom i razbistrimo glave. Francuska ima specifičan stil igre, sa Grizmanom koji često djeluje s pozicije desnog beka i otvara kontranapade. To čini veoma dobro. Sa Benzemom u timu, Grizman ima drugačiju ulogu i moramo na to da obratimo pažnju - istakao je selektor Portugala Fernando Santoš.

Večerašnji meč je najavio i Žoze Murinjo, koji je i prije Eura proglasio Francusku za favorita za titulu.

„Francuzi su i dalje glavni favorit, loš rezultat protiv Mađarske u Budimpešti ne mijenja ništa. Ali, zabrinut sam za Portugal, iako ima dovoljno kvaliteta da pobijedi u ovom derbiju. Francuzi su moćni i to me brine, jer ako moj Portugal izgubi, imaće samo tri boda i onda moramo da se bavimo kalkulacijama”, napisao je Murinjo u kolumni za „San”.

Vjerovatni sastavi -

Portugal (4-3-3): Patrisio - Semedo, Diaš, Pepe, Gereiro - Danilo, Sančes, Fernandeš - B. Silva, Ronaldo, Žota.

Francuska (4-3-3): Ljoris - Kunde, Varan, Kimpembe, Ernandes - Pogba, Kante, Toliso - Grizman, Mbape, Benzema.

Bonus video: