Četiri selekcije koje garantuju spektakl u borbi za novi evro-trofej

Večeras: Portugal - Švajcarska; Četvrtak: Engleska - Holandija
1481 pregleda 0 komentar(a)
Lopte kojima će se igrati finale Lige nacija, Foto: Reuters
Lopte kojima će se igrati finale Lige nacija, Foto: Reuters

Premijerna sezona Lige nacija je možda čak i prevazišla očekivanja, a tim koji na kraju i bude pobjednik debitantskog izdanja najmlađeg Uefinog takmičenja može da kaže i da je bilo - pun pogodak.

Od večeras do 9. juna na redu je finalni turnir na kojem učestvuju domaćin Portugal, te Švajcarska, Engleska i Holandija. Portugalci i Švajcarci su prvi rivali - meč se igra od 20.45 sat na stadionu “Dragao” u Portu.

- Uradićemo sve da osvojimo ovu titulu. Mnogo bi nam značila, svaki reprezentativni trofej je nešto posebno - rekao je iskusni defanzivac Pepe.

Pobjednik Lige nacija dobiće novčanu nagradu od 10,5 miliona eura, poraženom finalisti ide milion manje, treće mjesto vrijedi osam miliona, a četvrto sedam.

- Ne znam šta možemo da očekujemo u ovom trenutku. Klupska sezona je tek završena, igrači su pomalo i potrošeni, ali motiv je ogroman - istakao je selektor Portugala Fernando Santoš.

Portugalci, koji nisu izgubili kod kuće još od 2014. i poraza od Albanije, čekaju turnir u gotovo najjačem sastavu - tu su Kristijano Ronaldo, Bernardo Silva, Žoao Kanselo, Bruno Fernandeš, Diogo Žota..., kao i ekstratalentovani Žoao Feliks iz Benfike.

- Portugal je favorit kompletnog turnira. Domaćin je i aktuelni evropski šampion. Naš protivnik je veliko ime, ali u fudbalu se često pokazivalo da ne postoje nemoguće misije - kazao je selektor Švajcarske Vladimir Petković.

S mnogo samopouzdanja su u Portugal stigli i Englezi i Holanđani. Albion još od Mundijala igra spektakularno i pobjeđuje u velikom stilu, a konačno su se na pravi put vratile i “lale”.

- Ovo je velika šansa da osvojimo trofej, koji bi nam mnogo značio u karijerama. Kada bismo konačno podigli pehar, mislim da bi nakon toga sve išlo lakše i igrali bismo s manje pritiska - kaže Rahim Sterling.

Holanđani očekuju žestok duel sa Engleskom sjutra (20.45) u Gimaraešu.

- Engleska je tim sa mnogo šampiona, igrača koji su imali odličnu sezonu i Mančester sitiju i Liverpulu. Biće to veliki izazov za našu mladu ekipu, ali i ne vjerujem da iko na ovom turniru misli da će mu biti jednostavno protiv nas - jasan je Memfis Depaj.

Finale je u nedjelju u Portu od 20.45, duel za treće mjesto igra se istog dana u Gimaraešu od 15.

Bonus video: