Crna Gora bez deset povrijeđenih igrača na "Vembliju": Još 90 dugih minuta

Englezi su, barem po rezultatima, ali i načinu igre, brzini, moći, pa i kreaciji - bolja reprezentacija nego prije. Zvanično, četvrta na svijetu ako je parametar plasman na Mundijalu
6612 pregleda 9 komentar(a)
Crnogorski  fudbaleri na sinoćnjem treningu u Londonu, Foto: Savo Prelević
Crnogorski fudbaleri na sinoćnjem treningu u Londonu, Foto: Savo Prelević

"Od specijalnog izvještača Vijesti"

Na „Vembliju”, hramu fudbala, Crna Gora večeras gostuje treći put (20.45).

Različite su okolnosti pod kojima je Faruk Hadžibegić doveo svoju četu u kolijevku fudbala u odnosu na Zlatka Kranjčara 2010. i Branka Brnovića 2013. godine.

Kako to čudno zvuči, gledajući iz sadašnje perspektive, ali nije bilo tako davno kada je najstarija reprezentacija na svijetu strahovala od najmlađe.

Oktobra 2010. „hrabri sokoli” su stigli u London kao lideri grupe na polovini kvalifikacija - a tu su i ostali nakon najvećeg i najemotivnijeg boda osvojenog u 13-godišnoj istoriji.

Fabio Kapelo se mrštio kraj aut-linije, Mladen Božović blistao na golu, a prečka koju je u finišu pogodio Milan Jovanović dugo se tresla.

Tri godine kasnije, ponovo u oktobru, Crna Gora nije imala takav uspjeh na „Vembliju”, ali je uvertira bila drugačija, meč se iščekivao - Jovetić, Savić i društvo stigli su po pobjedu koja bi im donijela baraž.

Pobjeda je trebala i Englezima za direktan plasman - i ostvarili su ga, golovima u drugom poluvremenu (4:1, nakon 0:0 na pauzi). Tek tada je Gordi Albion „probio led” protiv Crne Gore, u četvrtom pokušaju, nakon tri nezaboravna remija...

Šest godina potom, Englezi više ne strahuju od Crne Gore, što je možda i preblaga konstatacija imajući u vidu okolnosti u kojima dva tima dočekuju treći međusobni sudar na mitskom stadionu u sjeverozapadnom Londonu.

Crnogorski fudbaleri na treningu u Londonu
Crnogorski fudbaleri na sinoćnjem treningu u Londonu(Foto: Savo Prelević)

Englezi su, barem po rezultatima, ali i načinu igre, brzini, moći, pa i kreaciji - bolja reprezentacija nego prije. Zvanično, četvrta na svijetu ako je parametar plasman na Mundijalu.

Crna Gora - šest godina kasnije - nije reprezentacija koja prijeti najboljima, koja se nada da će i protiv giganata osvojiti neki bod.

Samo tri gola postignuta u dosadašnjih sedam kvalifikacionih kola, tri osvojena boda, bez pobjede, očajne igre koje je prikazao Hadžibegićev tim, posebno na dva posljednja meča - stvari su koje stavljaju Crnu Goru u poziciju totalnog autsajdera protiv moćnih i motivisanih Engleza.

Nisu ni ti, statistički i vizualni efekti, najgore što je snašlo crnogorskih tim pred posljednji i, na papiru, najteži duel kvalifikacionoj grupi za Euro gdje su sve šanse još davno izgubljene.

Izostanak čak 10 fudbalera (imenom i prezimenom: Stefan Savić, Stevan Jovetić, Žarko Tomašević, Adam Marušić, Nebojša Kosović, Marko Bakić, Aleksandar Šćekić, Vukan Savićević, Marko Janković, Luka Đorđević) dodatno prikazuje stanje našeg tima pred treće gostovanje na „Vembliju”.

U takvoj situaciji, Crna Gora će pokušati da izbjegne ubjedljiv poraz protiv selekcije koja je na šest od sedam dosadašnjih utakmica u kvalifikacijama postigla barem pet golova. Pokušaće Hadžibegićevi fudbaleri da budu nešto više od pukih statista u filmu - u grandioznoj proslavi Engleza.

Devedeset dugih minuta čeka naš tim...

Sautgejt najavio mladi i super-atraktivni Albion

Veliki spektakl se sprema, a veliki incident se dogodio - engleski mediji napunili su pres centar „Vemblija” na pres konferenciji pred 1.000. meč u istoriji Gordog Albiona u kojem neće biti Rahima Sterlinga.

Garet Sautgejt
Garet Sautgejt(Foto: Reuters)

Jasno, Crna Gora je bila samo usputna tema, tek toliko da se konstatuje ko je suparnik u velikom jubileju, dok je u centru pažnje bio sukob Sterlinga i Džoa Gomesa, te odluka Gareta Sautgejta da asa Mančester sitija odstrani iz nacionalnog tima.

- Znam da je moja odluka podijelila zemlju, ali kada si lider ili menadžer moraš da donosiš velike odluke. Mislim da sam donio ispravnu, znajući da neće svi biti zadovoljni - kazao je Sautgejt.

Selektor Engleske je priznao da će Sterling nedostajati.

- Kako neće, on je fantastičan igrač u fantastičnoj formi. U narednoj rečenici je objasnio kakvog će protivnika imati Crna Gora.

- Mi smo najefikasnija ekipa u Evropi i želimo da nastavimo tako - u visokom ritmu, sa presingom i konstantnim napadima.

Sautgejt je najavio da će izvesti izuzetno mlad sastav.

- Odavno razmišljamo o budućnosti. Mislim da će sastav biti najmlađi ikada, ali vidjećemo. To donosi određene slabosti, ali i nevjerovatnu snagu u entuzijazmu, energiji, motivaciji... To će biti super-atraktivan tim - istakao je Sautgejt.

Hadžibegić: Tražimo 11 zdravih igrača, nismo došli da izgubimo 3:0

Selektor Crne Gore Faruk Hadžibegić je najavio da njegov tim nije došao na „Vembli” da izgubi manje nego što su gubile selekcije Češke, Bugarske i Kosova.

Faruk Hadžibegić
Faruk Hadžibegić na pres konferenciji u Londonu(Foto: Savo Prelević)

- Vi ste navikli da pobjeđujete pet razlike svakog - rekao je uz osmjeh Hadžibegić na pres konferenciji.

- Svjesni smo jačine protivnika, svjesni smo i da smo oslabljeni, ali ne bi bilo sportski da razmišljamo - hajde da izgubimo 3:0, da budemo bolji od ostalih. Ne, pokušaćemo da uradimo sve, možda i da osvojimo bod, ako nam se ukaže šansa.

Bez Savića, Marušića i Tomaševića, tri standardna igrača u defanzivnoj liniji, cijeli ciklus bez Jovetića, sada i bez Jankovića, Kosovića i Šćekića, te u evidentnoj krizi igre i fudbalskog identiteta, jasno je da bi samo čudom Crna Gora mogla da izbjegne poraz od Engleske.

- Engleska je na visokom nivou, iako ne tako davno nije imala baš takve rezultate. Što se nas tiče, imamo smjenu generacija, ali jesmo očekivali bolje rezultate do sada. Ne idemo s namjerom da izgubimo, već da Englezima pokvarimo feštu, rezultatski naravno. Daćemo sve, iako je protivnik superioran u odnosu na nas - kazao je Hadžibegić.

Povrede bitno utiču na izbor tima i na način na koji će se Crna Gora braniti.

- Tražimo 11 zdravih igrača, s obzirom na probleme. Mijenjaćemo nešto, ali zato što smo prinuđeni na to. Kako ćemo igrati - ne mogu reći još, ali svaka nova povreda mijenja našu ideju kako da igramo - rekao je Hadžibegić.

Treći put je na „Vembliju” Fatos Bećiraj...

Fatos Bećiraj
Fatos Bećiraj na pres konferenciji u Londonu(Foto: Savo Prelević)

- Žao mi je što nismo u poziciji kao na prethodne dvije utakmice, ali moramo da odigramo sa istim motivom, da se ponašamo kao grupa, da budemo ponosni na sebe. Da istovremeno navijači budu ponosni na nas, na ono što smo pružili, kakav god bio rezultat - kazao je Bećiraj.

Bonus video: