Cvijeće Mančestera, dan koji je promijenio istoriju: Sjećanje na Bezbijeve bebe

Tragedija se dogodila 6. februara 1958. godine u 15.04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu. Ekipa koju je vodio Mat Bezbi ostala je bez osmorice igrača i trojice članova kluba
664 pregleda 0 komentar(a)
Mančester ne zaboravlja
Mančester ne zaboravlja

Na današnji dan prije 62 godine u avionskoj nesreći u Minhenu stradala je zlatna generacija jednog od najvećih engleskih fudbalski klubova Mančester junajteda.

Tragedija se dogodila 6. februara 1958. godine u 15.04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu. Ekipa koju je vodio Mat Bezbi ostala je bez osmorice igrača i trojice članova kluba.

Deceniju kasnije Junajted je osvojio prvi od svoja tri evropska naslova, a danas je to jedan od najbogatijih klubova na svijetu.

U spomen na stradale "đavoli" su u četvrtak na Old Trffordu održali komemoraciju koju je predvodio Dejvid Bekam.

"Danas se sjećamo Mančestera, 'Cvijeća iz Mančestera', a njihovo nasljeđe živi zauvijek," poručio je Bekam.

Fudbaleri Mančester junajteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona. Susret je završio 3:3, a Junajted je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2:1. Tada se preko Evrope putovalo danima, s brojnim presjedanjima, a avion je sletio u Minhen kako bi dopunio gorivo.

Dvaput su pokušali da uzlete, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku.

S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Minhenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Mat Bezbi nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Tejn preuzeo je odgovornost, no avio je brzinom od 130 km na sat izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici.

Poginulo je osam Junajtedovih fudbalera, dva trenera, sekretar, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Geof Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Lajam Vilan bili su igrači koji su na taj dan umrli prije 62 godine. Dancan Edvards preživio je pad, ali umro je u bolnici 15 dana kasnije, dok su Džoni Beri i Džeki Blenčflauer bili među preživjelima, ali nikad više nisu igrali fudbal.

"Dok sam bio menadžer Mančester junajteda, 'Bezbijeve bebe' su bile referentna tačka za nas, u smislu vjerovanja i povjerenja u ono što mladi igrači mogu napraviti. 'Bebe' su stvarale istoriju Mančestera. Bili su jaki, ujedinjeni i sjajni. Oni su klubu dali fantastičnu romantiku, u smislu kako su igrali ​​i kako su izgradili zajednički duh," kazao je prije nekoliko godina legendarni Aleks Ferguson.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Mančester junajted predvođen Bobijem Čarltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu evropskog nogometa. “Bezbijeve bebe' kako su ih zvali po njihovom treneru Matu Bezbiju imali su priliku da postatnu tek treća ekipa sa tri uzastopna naslova engleskog prvaka.

Nakon nesreće uslijedio je najteži period u istoriji kluba, čak se razmišljalo i o gašenju.

Deset godina kasnije druga generacija 'Bezbijevih beba' osvojila je evropski naslov sa Džordćom Bestom i Denisom Louom, ali i dvojicom preživjelih Čarltonom i Bilom Folksom.

U finalu je Junajted pobijedio Benfiku 4:1.

Nakon toga, zavladala je suša. Junajted nije osvojio naslov sve do 1993. godine kad je na čelu kluba bio Aleks Ferguson, trener koji je u trenutku tragedije imao 15 godina.

Ser Aleks je izgradio imperiju. Pod njegovim vođstvom “đavoli” su osvojili čak 38 trofeja pri čemu dvije Lige šampiona i 13 naslova engleskog prvaka.

Bonus video: