Daleko od elite

Crna Gora nije među 20 reprezentacija koje su se kvalifikovale na EP, nije ni među narednih 16 koje su izborile plasman u plej-of. Dakle, nije među 36 najboljih u Evropi. Logično, daleko je od vrha i po individualnom učinku fudbalera
2905 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Vukčević i Marko Simić na prijateljskom meču protiv Bjelorusije, Foto: Savo Prelević
Nikola Vukčević i Marko Simić na prijateljskom meču protiv Bjelorusije, Foto: Savo Prelević

Pad crnogorskog reprezentativnog fudbala dobio je potvrdu i u izuzetno složenom algoritmu Uefe, na osnovu kojeg je napravljen uticaj na igru svoje selekcije i konstatnost forme svakog od igrača evropskih reprezentacija.

Podatak da je najbolje rangirani crnogorski reprezentativac prema “Fedex Performance Zone” evropske kuće fudbala, vezista Nikola Vukčević tek na 232. mjestu u Evropi - sa 577 poena, pokazuje zašto su “hrabri sokoli” bili daleko od vrha kvalifikacione grupe za EP 2020. ali i od prvog mjesta u Ligi nacija.

Problemi sa povredama kapitena Stevana Jovetića i Stefana Savića, lansirali su vezistu Levantea na prvo mjesto u našem timu, a iza njega su golman Danijel Petković (542 poena) - ukupno na 264. mjestu, dok je Marko Simić sljedeći u rejtingu, ali tek 353, sa 452 boda.

Uefa je na osnovu složenog algoritma, prećenjem forme igrača i statističkih pokazatelja od Lige nacija preko kvalifikacija za EURO 2020. i prijeteljskih utakmica u tom periodu, napravila listu najkorisnijih igrača. Uticaj je imao i rejting rivala, ali i rang lista Fife, a svaka pozicija je imala posebne kriterijume, pa su za golmane bile najmjerodavnije dobre odbrane, za veziste asistencije i golovi, pa procenat preciznih dodavanja...

Na vrhu liste su dvojica holandskih igrača, koji su i finalisti Lige nacija. Prvi je napadač Memfis Depaj sa 2.607 poena, a prati ga vezista Frenki de Jong sa 2.518. Na trećem mjestu je golman Engleske Džordan Pikford 2.401. U prvih deset su još: Metajs de Liht 2.195 (Holandija, odbrana), Jasper Silesen 1.885 (Holandija, golman), Antoan Grizman 1.878 (Francuska, napadač), Bernardo Silva 1.847 (Portugal, vezista), Ruben Diaš 1.785 (Portugal, odbrana), Serhio Ramos 1.783 (Španija, odbrana) i Kristijano Ronaldo 1.763 (Portugal, napad).

Najbolji strijelac tek završenih kvalifikacija i kapiten Engleske Hari Kejn je tek na 12. mjestu, a mjesto ispred njega je prvim het-trikom “lala” za posljednjih šest godina, i to u posljednjoj utakmici izborio Žoržinio Vajnaldum.

Da je konstantnu formu teško držati u vezanim evropskim takmičenjima i tokom prijateljskih utakmica najbolje pokazuje primjer najboljeg strijelca Rusije Artjoma Dzjube, koji je po učinku gol i asistencija na drugom mjestu kvalifikacija, odmah iza Kejna, ali je tek na 195. mjestu prema sistemu bodovanja “Fedex Performance Zone”

Bonus video: