Dobročinstva Lea Mesija: Mađioničar velikog srca

Humani rad najboljeg fudbalera na svijetu - Mesijeva fondacija ima sjedište u Argentini i Španiji, a trenutno je u toku najveći njen projekat, izgradnja novog pedijatrijskog centra, jednog od najvećih u Evropi, u sklopu bolnice Sant Đoan u Barseloni, vodeće institucije u liječenju djece oboljele od kancera
2984 pregleda 4 komentar(a)
Mesi sa sinovima Tijagom, Mateom i Ćirom, Foto: AP
Mesi sa sinovima Tijagom, Mateom i Ćirom, Foto: AP

Leo Mesi i njegove igre odavno su ušle u legendu, Argentinac je jedan od najvećij sportskih fenomena koje je svijet ikada vidio.

Njegovi golovi, driblinzi, kontrola lopte - njegovo umijeće iz utakmice u utakmicu oduševljava ljubitelje fudbala...

Ali, ono što se malo zna i o čemu se i malo priča jeste njegov značajan humanitarni rad.

Podstaknut sopstvenim iskustvom kada je kao dječak imao probleme sa hormonima rasta, zbog čega se, između ostalog, preselio iz Rosarija u Barselonu, on obezbjeđuje pomoć djeci širom svijeta kroz “Fondaciju Leo Mesi”, kao i kroz aktivnosti koje obavlja kao ambasador UNICEF-a.

Sve je počelo 2007, kada je čuvena Barsina desetka, odlučila da osnuje sopstvenu humanitarnu organizaciju, prenosi magazin Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG).

Tada je posjetio bolnicu u Bostonu, tokom Barselonine američke turneje, i u suzama izašao iz ustanove za liječenje djece koja boluju od kancera.

- Shvatio sam koliku važnost imaju javne ličnosti i koliko je nama lakše da pomognemo. Zapravo, jedan njihov osmijeh i radost koju sam im izmamio, potpuno su me promijenili. Ta djeca su bila najveći borci koje sam vidio. Ja sam imao sreće da postanem ono što želim, moja obaveza je da pomognem drugima da pokušaju da ispune svoje snove - kazao je Mesi.

- Zbog toga sam odlučio da osnujem ‘Fondaciju Leo Mesi’. Uradiću koliko mogu da usrećim djecu i radiću to sa istom snagom i posvećenošću kao kada igram fudbal.

Slogan Mesijeve fondacije je “Izaberi da vjeruješ”, a glavni ciljevi su da se pomogne djeci, svih nacionalnosti, koja se liječe od raznih bolesti, da se promovišu zdravi stilovi života, ali i da se novčano pomognu porodice bolesne djece.

Fondacija ima sjedište u Argentini i Španiji,a trenutno je u toku najveći njen projekat - izgradnja novog pedijatrijskog centra, jednog od najvećih u Evropi, u sklopu bolnice Sant Đoan u Barseloni, vodeće insitucije u liječenju djece oboljele od kancera.

Mesi u bolnici
Mesi u bolnici

Troškovi izgradnje su oko 35 miliona eura, a otvaranje se očekuje u drugoj polovini 2020. godine.

Od 2014. godine, “Fondacija Leo Mesi” je glavni finansijer Specijalne Olimpijade, organizacije koja okuplja djecu sa posebnim potrebama i invaliditetom, a koja se bave sportom.

Više puta Mesi je posjećivao manifestacije te organizacije, družio se sa takmičarima, a na društvenim mrežama, slavni Argentinac vrlo često dijeli poruke kroz haštag #messiisalwayswithus.

Ove godine, Mesijeva fondacija je počela saradnju sa “Fondacijom Đosep Kareras”, a koja promoviše istraživanja o sprečavanju leukemije kod djece školskog uzrasta.

Mesi novčano pomaže tu fondaciju, a promoviše i slogan ‘No Child With Leukaemia’ (nijedno dijete sa leukemijom).

Mesi u bolnici
Mesi u bolnici

Nedavno je Mesijeva humanitarna organizacija uplatila i 220 hiljada eura bolnici Sant Đoan, koja sprovodi istraživanja i bavi se liječenjem rijetke, ali veoma teške bolesti RMS - kancer kostiju, koju sve češće dobijaju adolescenti.

On će novčana sredstva za tu namjenu uplaćivati i u naredne četirti godine. Mesi je ambassador UNICEF-a od 2010. godine, mada je prvu zajedničku aktivnost da tom organizacijom imao još 2004.

Prije devet godina, posjetio je Haiti, nakon što je tu karipsku zemlju pogodio katastrofalni zemljotres.

Zatim je 2015. godine finansijski pomogao izgradnju nekoliko medicinskih ustanova u Nepalu, koji je, takođe, pretpio ogromnu štetu u razornom zemljotresu.

Iste godine donirao je 330 hiljada eura španskoj humanitarnoj organizaciji “Un Sol Para Los Chicos” (sunce za djecu).

Jedna od najvećih Mesijevih humanitarnih akcija obavljena je u Siriji, gdje je pokrenuo akciju “Povratak školi”, tako što je novcem svoje fondacije finansirao rekonstrukciju škola, koje su porušene tokom rata.

Takođe, oko 250 hiljada eura je uložio u izgradnju pumpi za vodu u Keniji.

Vjerovatno najpoznatije humano djelo fudbalskog mađioničara, a o kome je cijeli svijet pričao, bio je susret sa šestogodišnjim avganistanskim dječakom Murtazom Ahmadijem.

Dječak, rođen u ekstremnom siromaštvu, snimljen je kako, kao improvizovani dres, nosi plavo-bijelu plastičnu kesu na kojoj je ispisano Mesijevo ime. Snimci su obišli svijet, a Mesi je malom Murtazi poslao originalni Barselonin dres, kao i novčanu pomoć. Njih dvojica sreli su se zatim u Kataru, gdje je Barselona igrala prijateljski meč sa Al Ahlijem…

Ovo su samo zvanične Mesijeve humanitarne akcije, a pretpostavlja se da za mnoge Argentinac i ne želi da zna šira javnost.

U Argentini se piše da velika novčana sredstva Mesi donira svom rodnom gradu Rosariju, koji je odavno napustio, ali koji mu je u srcu, i u kome se vjenčao sa dugogodišnjom djevojkom Antonelom.

Bonus video: