Holandija i Belgija streme ka zajedničkoj ligi i revoluciji fudbala

Dvije fudbalske federacije aktivno rade na stvaranju prve zajedničke fudbalske lige BeNi
1617 pregleda 1 komentar(a)
BeNi liga
BeNi liga
Ažurirano: 15.11.2019. 16:44h

Holandija i Belgija preduzele su brojne korake ka stvaranju zajedničke fudbalske lige. Dva saveza su angažovali čuvenu revizorsko - računovodstvenu firmu "Diloit", kako bi u ciframa dobili sve benefite zajedničke lige, koja bi trebalo da se zove BeNu.

U oba saveza su svjesni fudbalskih trendova koji favorizuju najveće lige, i to ne samo od televizijskih prava, marketinga, sponzora, već i zbog koeficijenta Uefa, jer jače lige dobijaju više mjesta u profitabilniom Uefinim takmičenjima, Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Belgija je prije deceniju bila inicijator tog projekta, ali Holandija je imala jaku ligu i bila je fudbalski neuporedivo jača, pa je odbila. Sada, kada je Belgija apsolutni fudbalski hit i obje su lige u 10 najboljih u Evropi, sve se promijenilo.

"Imamo samo jedan izbor, ili ćemo ujediniti ligu sa Hoalndijom, ili će naš fudbal biti mrtav", kazao je Rolan Dušatere, vlasnik Standarda iz Liježa, za koji nastupa crnogorski reprezentativac Aleksandar Boljević.

U obje zemlje su svjesni da su sve veće privilegije za top klubove, i da će uskoro postojati samo jaki i slabi šampionati. Srednjih neće biti. Ujedinjeni u BeNi ligi imaju šansu. Tim prije jer ni predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin nema ništa protiv te ideje, bar tako tvrde u Kraljevskoj fudbalskoj federaciji Belgije.

Ajaks, Fejnord, PSV na jednoj, Klub Briž, Anderleht, Genk i Gent na drugoj, bili bi i magnet za publiku u međusobnim okršajima!

Bonus video: